Príbeh čokolády
Čokoláda je potravina, ktorú si najčastejšie spájame s láskou. Pri jej jedení sa cítime ako zamilovaní, dávame ju ako darček z lásky a častokrát prepadneme láske k nej samej. Možno ste ani nevedeli, že jedenie čokolády môže priaznivo vplývať na vaše zdravie. Pritom je ale dôležitá jej kvalita a tiež jej množstvo.
Prečo ju tak milujeme?
To, že sa počas konzumovania čokolády cítime ako zamilovaní, nie je obyčajná náhoda. Celý tento pocit vyplýva z toho, čo sa deje v našom tele. Čokoláda totiž obsahuje hormón fenyletylamín, ktorý sa inak nazýva aj „molekula lásky“. Tento hormón sa vylučuje v našom tele, napríklad, keď sme v blízkosti našej milovanej osoby. Častokrát sa stáva, že sa postupom času staneme na tejto láske závislí. Dávajme si preto pozor.
Sladké pre naše zdravie
Čokoláda obsahuje množstvo antioxidantov, ktoré podporujú náš imunitný systém. Možno sú aj dôvodom, prečo pozitívne vplýva na reguláciu krvného tlaku a taktiež cholesterolu v krvi. Teobromín, ktorý sa v čokoláde nachádza, zase zaujal vedcov svojimi účinkami proti kašľu. Tým pravým dôvodom, prečo konzumujeme čokoládu je, že nám pomáha prekonávať stres. Pri čokoláde si ale musíme dávať pozor na alergické reakcie, napríklad na kakao a laktózu.
Akú čokoládu konzumovať?
Ako ste si iste všimli, na čokoládach sa nachádzajú rôzne percentá. Asi ste sa niekedy zamýšľali nad tým, čo znamenajú. Tieto percentá nám ukazujú, koľko sa v čokoláde nachádza čokoládovej sušiny. Zvyšok potom väčšinou tvorí cukor alebo iné sladidlá. Znamená to, že je vhodné jesť čokoládu, ktorá má aspoň 70 %. Čím viac percent, tým menej cukru. Dnes sa už ale dochucuje napríklad aj stéviou a trstinovým cukrom.
Vedeli ste? Počas dňa by ste mali skonzumovať od 25 g – 50 g čokolády. Má totiž vysokú kalorickú hodnotu.
Tomáš Tóth
Foto: Shutterstock
Odporúčané články
Vianočná kapustnica patrí k neodmysliteľným pokrmom štedrovečerného stola a v mnohých domácnostiach sa dedí z generácie na generáciu. Spojenie kyslej kapusty, údeného mäsa, húb a korenín vytvára výraznú chuť, ktorá je typická pre slovenské Vianoce. Prinášame osvedčený recept v novinovom spracovaní, ktorý počíta s klasickými surovinami aj tradičným postupom prípravy. Polievka chutí najlepšie po odstátí a je vhodná na prípravu aj deň vopred.
Špenát s volským okom a zemiakmi patrí medzi klasické, rýchle a výživné jedlá slovenskej kuchyne. Spojenie krémového špenátu, jemných varených zemiakov a čerstvo pripraveného volského oka vytvára jednoduchý, no mimoriadne chutný obed či večeru. Tento recept je nenáročný na prípravu, vyžaduje iba bežné suroviny a zvládnete ho pripraviť aj počas rušného dňa.
Ryžový nákyp so slivkovým lekvárom patrí k tradičným sladkým jedlám, ktoré voňajú detstvom a domácou pohodou. Jemná ryžová hmota, našľahaná s vajíčkami, sa v rúre spája so šťavnatou vrstvou lekváru a vytvára sýty dezert či sladký obed, ktorý zasýti aj poteší.