Prieskum: Úplných podporovateľov a odporcov plošného testovania je takmer rovnako
Skupina úplných podporovateľov a odporcov plošného testovania na COVID-19 je približne rovnaká. Vyplýva to z novembrového prieskumu „Ako sa máte, Slovensko?“, ktorý sleduje postoje Slovákov od začiatku pandémie.
Na otázku, či s celoplošným testovaním respondenti súhlasia alebo nesúhlasia, sa 22,9 percenta respondentov priklonilo k odpovedi, že úplne súhlasia, 21,5 percenta opýtaných súhlasilo. K jednoznačnému názoru sa nevedelo prikloniť 20,6 percenta, 13,2 percenta nesúhlasilo a 21,8 percenta rozhodne nesúhlasilo.
[ad][/ad]Potrebná je jasnejšia komunikácia
„Na Slovensku existuje približne pätina obyvateľov, ktorá nemá jasný názor na opatrenie v podobe celoplošného testovania na koronavírus. Je dôležité, aby vláda či iné inštitúcie dokázali jasnejšou, predvídateľnejšou a konzistentnejšou komunikáciou vysvetliť obyvateľom dôležitosť opatrení a tak zabezpečili ich pochopenie a zvýšili ochotu v ich dodržiavaní,“ uviedla Barbara Lášticová z Ústavu výskumu sociálnej komunikácie SAV.
Z prieskumu tiež vyplýva, že medzi najväčších zástancov plošného testovania patria voliči OĽANO, z ktorých 62 percent s ním rozhodne súhlasí a tiež voliči strany Za ľudí, z ktorých 39,5 percenta rozhodne súhlasí s testovaním.
Naopak s plošným testovaním najmenej súhlasia voliči ĽSNS, ide o 49,4 percenta, ktoré s ním rozhodne nesúhlasí. Ďalej ide o voličov strany Smer-SD, konkrétne 37,7 percenta s ním rozhodne nesúhlasí. V rámci voličov strany Hlas -SD s celoplošným testovaním rozhodne nesúhlasí 33 percent.
Prieskum sa realizoval v období od 29. októbra do 4. novembra 2020 na vzorke 1 000 ľudí.
(TASR)
[ad2][/ad2]Odporúčané články
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.