Profesionáli nemajú obľúbené vína
Hviezdou tohtoročných slávností vína v našom meste bol profesionálny someliér a niekoľkonásobný držiteľ českého národného rekordu v sekaní sektov Libor Nazarčuk. Návštevníkov zabával nielen odvážnymi spôsobmi sabráže.
Libor Nazarčuk patrí medzi uznávaných znalcov vína nielen v Česku, ale aj vo svete. Someliérstvu sa venuje už 20 rokov. Renomé si vybudoval vďaka významným úspechom v rôznych súťažiach a neustálym vzdelávaním sa v oblasti vína. Je viceprezident českej Asociácie someliérov.
Uznanie Košiciam
Podľa L. Nazarčuka sú Košice ideálnym miestom na konanie vínnych slávností. „Každá akcia, kde sa propaguje dobré víno, je dobrá. A pekné miesta v Košiciach k tomu priamo nabádajú,“ myslí si špičkový odborník. Víno sa podľa neho za posledné roky stalo módnym a veľa ľudí sa oň začalo zaujímať. „Je to hlavne tým, že kvalita našich vín šla nahor a dostala sa na európsku úroveň. Ľudia si majú z čoho vyberať. Nemusia cestovať po svete a už aj doma môžu ochutnať veľa dobrých vín.”
Profesionálny someliér ale obľúbené víno nemá. „Nedá sa povedať, ktoré víno je moje najobľúbenejšie. V tejto oblasti som promiskuitný. Je potrebné stále hľadať a skúšať rôzne značky,“ vysvetlil Nazarčuk.
Ťažké rozhodovanie
Podľa neho obľúbenosť záleží na množstve faktorov – kedy a k čomu a s kým sa pije a tiež, v akom ročnom období. To všetko má vplyv na výber v danom okamihu.
Na slávnostiach vína mohli návštevníci už tradične ochutnať aj burčiak. Podľa Nazarčuka je burčiak veľkým fenoménom a patrí ku kultúre Slovenska, Moravy a čiastočne aj Rakúska. „Burčiak je zdraviu prospešný. Otázka je, v akej miere, a, samozrejme, musí byť kvalitný. Ja osobne za sezónu vypijem päť litrov burčiaka, to asi hovorí za všetko,“ uzavrel Nazarčuk.
Na tréning si pozvite veľa priateľov
Vzácny hosť použil na otváranie sektov okrem klasickej šable aj netradičné predmety. Sekty postupne otváral konskou podkovou, panvicou, skleneným popolníkom, tanierom a vínnym pohárom. Ako milovník golfu do svojho programu zaradil aj ukážku sabráže kovovou golfovou palicou, zo športového vybavenia prišli na rad aj futbalové kopačky... Otváranie fľaše šumivého vína pomocou šable si mohli vyskúšať aj návštevníci. Odvážny záujemca bez predchádzajúcej skúsenosti po krátkej inštruktáži predviedol ukážkovú sabráž a fľašu sektu bez problémov otvoril.
Šikovnosť odvážlivca ocenil aj samotný Nazarčuk. Ako vtipne poznamenal, začal sa obávať o svoje ďalšie vystúpenia. Podľa odborníka si sabráž vyžaduje dobrý tréning. „Otvoriť jednu fľašu sa človeku podarí aj náhodne. Ale z hľadiska bezpečnosti a skúšania iných metód je to už zložitejšie a je potrebné to trénovať. Vyzerá to jednoducho, ale jednoduché to nie je, prináša to veľa zranení,“ vysvetlil Nazarčuk.
Someliér s úsmevom upozornil na dôležitý fakt: “Na tréning je dobré pozvať veľa priateľov, aby tréningový materiál nevyšiel nazmar, je ho totiž zvyčajne dosť veľa.”
Čo je sabráž
Sabráž, či sabrage, je technika otvárania fliaš šampanského šabľou. Ide o useknutie konca hrdla fľaše. Pred sabrážou sa sekt vychladí na tri až päť stupňov a odstráni sa aj drôtený košíček. V súčasnosti sa na sekanie sektov používajú rôzne predmety. Používa sa pri slávnostných príležitostiach a je populárnou formou otvárania sektov na rôznych podujatiach.
Veronika Hunyadiová
Foto: Veronika Janušková
Odporúčané články
Tento recept ponúka chutný a zdravý spôsob, ako pripraviť papriky so sviežou plnkou z bulguru, fety a aromatických byliniek. Skvelá voľba pre ľahší obed alebo večeru.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.