Lahodná krémová polievka z karfiolu

Karfiol je sezónna zelenina, ktorá okrem obsahu malého množstva sacharidov a veľkého množstva vitamínov, pomáha pri mnohých ťažkostiach či dokonca chorobách. Máme pre vás tip na jednoduchý, zdravý, no zároveň skvelý recept na karfiolovú polievku, ktorá zasýti a zahreje.
Na prípravu budeme potrebovať:
- karfiol;
- cibuľu;
- cesnak;
- olivový olej;
- zeleninový vývar;
- maslo;
- smotanu na varenie;
- mlieko (podľa chuti);
- soľ;
- mleté čierne korenie;
- mletú červenú papriku.
Karfiol rozdelený na menšie kúsky dôkladne umyjeme a osušíme. Rozložíme ho na pekáč vystlaný papierom na pečenie, pokvapkáme olivovým olejom, posolíme a okoreníme. Na 30 minút vložíme do rúry rozohriatej na 180°C. Keď máme karfiol hotový, očistíme a nadrobno nakrájame cibuľu a cesnak, ktorý na rozohriatom olivovom oleji pražíme do sklovita. Následne zalejeme vývarom, pridáme karfiol a na miernom ohni varíme 15-20 minút. Nakoniec všetko dôkladne pomixujeme, prilejeme smotanu na varenie a necháme ešte chvíľu vrieť. Podľa chuti môžete pridať aj trochu mlieka. Do polievky ešte pridáme kúsok masla a dochutíme soľou a korením. Hotovú krémovú polievku môžeme servírovať s krutónmi a dozdobiť petržlenovou vňaťkou. Prajeme dobrú chuť!
(Sofia Budkaiová)
Odporúčané články

Granadír patrí medzi ikonické jedlá domácej kuchyne, ktoré vynikajú jednoduchosťou, chuťou aj nostalgiou. Zemiaky, cestoviny a dobre opečená cibuľka vytvárajú dokonalú kombináciu, ktorá nasýti a poteší. Pripravuje sa z bežných surovín a zvládne ho aj kuchár-začiatočník.

Voňavý, sýty a jednoduchý na prípravu – zemiakový guláš s klobásou a vajíčkom je klasikou, ktorá zasýti celú rodinu. Vďaka kombinácii tradičných surovín, ako sú zemiaky, údená klobása a sladká paprika, vytvoríte jedlo plné chuti, ktoré sa výborne hodí na chladnejšie dni aj ako jedlo na cesty. Navyše, guláš prirodzene zahustia zemiaky a osvieži ho nasekaná petržlenová vňať.

Šúľance s makom patria medzi klasické domáce dezerty, ktoré si získali obľubu v slovenskej kuchyni. Ich príprava je jednoduchá a výsledok stojí za to – nadýchané zemiakové cesto, lahodná maková posýpka a voňavé maslo vytvárajú dokonalú kombináciu chutí.