Lahodná krémová polievka z karfiolu
Karfiol je sezónna zelenina, ktorá okrem obsahu malého množstva sacharidov a veľkého množstva vitamínov, pomáha pri mnohých ťažkostiach či dokonca chorobách. Máme pre vás tip na jednoduchý, zdravý, no zároveň skvelý recept na karfiolovú polievku, ktorá zasýti a zahreje.
Na prípravu budeme potrebovať:
- karfiol;
- cibuľu;
- cesnak;
- olivový olej;
- zeleninový vývar;
- maslo;
- smotanu na varenie;
- mlieko (podľa chuti);
- soľ;
- mleté čierne korenie;
- mletú červenú papriku.
Karfiol rozdelený na menšie kúsky dôkladne umyjeme a osušíme. Rozložíme ho na pekáč vystlaný papierom na pečenie, pokvapkáme olivovým olejom, posolíme a okoreníme. Na 30 minút vložíme do rúry rozohriatej na 180°C. Keď máme karfiol hotový, očistíme a nadrobno nakrájame cibuľu a cesnak, ktorý na rozohriatom olivovom oleji pražíme do sklovita. Následne zalejeme vývarom, pridáme karfiol a na miernom ohni varíme 15-20 minút. Nakoniec všetko dôkladne pomixujeme, prilejeme smotanu na varenie a necháme ešte chvíľu vrieť. Podľa chuti môžete pridať aj trochu mlieka. Do polievky ešte pridáme kúsok masla a dochutíme soľou a korením. Hotovú krémovú polievku môžeme servírovať s krutónmi a dozdobiť petržlenovou vňaťkou. Prajeme dobrú chuť!
(Sofia Budkaiová)
Odporúčané články
Kuracie mäso so sladkokyslou omáčkou a jazmínovou ryžou patrí k obľúbeným jedlám, ktoré spájajú exotické chute s jednoduchosťou prípravy. Tento recept je ideálny na obed alebo večeru, ktorou zaručene potešíte celú rodinu. Kľúčom je vyvážená kombinácia sladkých, kyslých a slaných chutí spolu s chrumkavou zeleninou a jemnou ryžou.
Tento recept ponúka chutný a zdravý spôsob, ako pripraviť papriky so sviežou plnkou z bulguru, fety a aromatických byliniek. Skvelá voľba pre ľahší obed alebo večeru.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.