Ovsená kaša trikrát inak. Zdravé raňajky za pár minút
Ak ste milovníkom zdravého životného štýlu, no vediete pomerne hektický život, určite ste už niekedy vyskúšali ovsenú kašu. Sú to nenáročné raňajky, ktoré vám poskytnú všetky potrebné živiny pre správny štart do dňa. Aby ovsené kaše neboli pre vás len monotónnym stereotypom, prinášame vám tri rôzne recepty, ktoré si iste obľúbite.
1. Jablčno-škoricová kaša
Na dve porcie kaše budeme potrebovať:
- 1 – 2 jablká
- ½ šálky ovsených vločiek
- 2 dcl vody
- 1 dcl mlieka
- 1 polievková lyžica medu
- 1 čajová lyžička škorice
- 1 čajová lyžička ľanových semienok
Postup:
Dalo by sa povedať, že jablkovo-škoricová kaša patrí medzi tie najtradičnejšie ovsené kaše. Všetko je to ale o správnom pomere ingrediencií. Na polovicu šálky ovsených vločiek potrebujeme cca 2 dcl vody (pokojne môžeme dať aj menej) a 1 dcl mlieka. Ak Vám vyhovujú redšie, nie tak husté kaše, túto kombináciu si zamilujete. Ak chcete mať kašu odľahčenú, nepridávajte mlieko. Naopak, ak preferujete sýtejšiu kašu, nahraďte vodu troma dielmi mlieka, t. j. 2,5 dcl mlieka. Všeobecne platí, že pomer ovsených vločiek a tekutín je 1:3. Pomer a sýtosť kaše je však každého osobná preferencia. Do zmesi pridáme nakrájané jablká. Povaríme, kým kaša zhustne a jablká zmäknú. Neskôr pridáme med, škoricu a ľanové semienka.
2. Jahodová ovsená kaša
Na dve porcie kaše budeme potrebovať:
- jahody (ľubovoľné množstvo)
- ½ šálky ovsených vločiek
- 2 dcl vody
- 1 dcl mlieka
- 1 polievková lyžica medu
- 1 čajová lyžička ľanových semienok
Postup:
Pomer a konzistencia kaše je obdobná ako v prvom recepte. Vynecháme však škoricu a namiesto nej pridáme trošičku viac medu. My sme si najprv uvarili kašu samostatne bez jahôd. Tie sme pridali až nakoniec a jemne ich pokvapkali medom. Výsledok je naozaj efektný a pomerne estetický. Túto kašu si zamilujete predovšetkým v letných mesiacoch.
3. Jablkovo-oriešková kaša
Na dve porcie budeme potrebovať:
- 1 väčšie jablko
- ½ šálky ovsených vločiek
- 2 dcl vody
- 1 dcl mlieka
- 1 čajová/polievková lyžica nutely/orieškového masla
- 1 menšia lyžica medu
- 1 čajová lyžička ľanových semienok
Postup:
Pomer a konzistenciu vločiek už veľmi dobre poznáme z predošlých receptov. Jedinú zmenu v tejto kaši predstavuje nutela, ktorú pridáme nakoniec. Tú však môžeme nahradiť orieškovou nátierkou či veľmi obľúbeným orieškovým maslom. Tento variant je síce trošičku kalorickejší, no jeho chuť vás určite nesklame. Nie nadarmo sa vraví, že raňajkovať by sme mali ako králi.
Autor: Dominika Brečková
Odporúčané články
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.