Tip na recept: Šúľance s makom
Šúľance s makom patria medzi klasické domáce dezerty, ktoré si získali obľubu v slovenskej kuchyni. Ich príprava je jednoduchá a výsledok stojí za to – nadýchané zemiakové cesto, lahodná maková posýpka a voňavé maslo vytvárajú dokonalú kombináciu chutí.
Ingrediencie:
Na cesto:
- 500 g zemiakov (varný typ C)
- 250 g polohrubej múky
- 1 vajce
- Štipka soli
Na posypanie:
- 100 g mletého maku
- 3 lyžice práškového cukru
- 50 g masla
Postup prípravy:
1. Príprava cesta:
- Zemiaky uvarte v šupke, nechajte ich mierne vychladnúť a ošúpte ich.
- Pretlačte ich cez lis na zemiaky alebo nastrúhajte najemno.
- V mise zmiešajte zemiaky s múkou, vajcom a štipkou soli.
- Vypracujte hladké cesto, ktoré sa nelepí na ruky (ak sa lepí, pridajte trochu múky).
2. Tvarovanie a varenie šúľancov:
- Cesto rozdeľte na menšie časti a na pomúčenej doske z neho vytvarujte dlhé valčeky s hrúbkou asi 1 cm.
- Nožom ich nakrájajte na kúsky dlhé asi 4 cm a v dlaniach jemne vyšúľajte.
- V hrnci priveďte osolenú vodu k varu a šúľance do nej vložte.
- Varíme ich približne 3 minúty – keď vyplávajú na povrch, sú hotové.
- Scedíme ich a preložíme do misky.
3. Príprava posýpky:
- V menšom hrnci roztopte maslo.
- V miske zmiešajte mletý mak s práškovým cukrom.
- Uvarené šúľance polejte rozpusteným maslom a posypte makovou zmesou.
Šúľance podávajte teplé, môžete ich ešte jemne posypať extra cukrom alebo poliať roztopeným maslom pre bohatšiu chuť.

Dobrú chuť!
Odporúčané články
Pečené kura na masle patrí medzi najobľúbenejšie klasiky slovenskej kuchyne. Kombinácia jemného mäsa, voňavého masla a korenín vytvára dokonale šťavnaté a chrumkavé jedlo, ktoré poteší každého milovníka domácej kuchyne. Tento tradičný recept ponúka jednoduchú prípravu a možnosť voľby prílohy – či už uprednostníte nadýchanú ryžu, alebo klasické varené zemiaky.
Kapustové strapačky s údeným mäsom patria medzi najobľúbenejšie tradičné jedlá slovenskej kuchyne. Sú jednoduché na prípravu, plné výrazných chutí a skvele zasýtia. Kombinácia čerstvo uvarených strapačiek, kyslej kapusty a údenej slaniny či mäsa vytvára jedlo, ktoré sa na stole objavuje najmä v chladnejších mesiacoch.
Pivovarský guláš patrí medzi najobľúbenejšie jedlá, ktoré spájajú silnú chuť hovädzieho mäsa, karamelizovanej cibule a výrazného vývaru. Vďaka pivu získava jemnú horkasto-sladkú arómu a plnšiu chuť, ktorá sa počas pomalého dusenia dokonale prepojí.

