Ryby a plody mora si doprajte aj trikrát do týždňa
Neustále sa stretávame s odporúčaniami, že by sme mali jesť viac rýb, hlavne morských rýb a plodov mora. Obsahujú totiž zdraviu veľmi prospešné látky.
NIELEN NA VIANOCE
Pokiaľ sa vaša konzumácia rybacieho mäsa obmedzuje na vianočného kapra a plody mora ochutnáte tak maximálne raz za rok na dovolenke, mali by ste to určite zmeniť. Nebojte sa zložitej prípravy či ceny. S trochou snahy si tieto zdravé pochúťky môžete pripraviť sami doma. Svojmu organizmu určite prospejete.
Morské ryby sú obrovským a najdôležitejším zdrojom prírodného jódu, mäso obsahuje esenciálny rybací tuk, proteíny, minerály, stopové prvky a množstvo vitamínov A, B a D. Mäso je ľahko stráviteľné, rybací tuk je bohatým zdrojom nenasýtených mastných kyselín – omega 3.
PREVENCIA ZÁVAŽNÝCH OCHORENÍ
Častá a pravidelná konzumácia rýb a plodov mora skutočne pôsobí preventívne, napr. proti vzniku ochorenia srdca a obehového systému, znižuje hladinu cholesterolu a riziko vzniku trombózy. Pomáha pri chorobách spojených so zníženou funkciou štítnej žľazy, pri reume, vysokom krvnom tlaku, rakovine čriev či Alzheimerovej chorobe.
Nie je pritom nutné zložito zháňať čerstvé ryby či plody mora. Rovnako prospešné sú ryby konzervované či mrazené. Konzervované ryby s mäkkými, teda požívateľnými kosťami, obsahujú navyše veľké množstvo potrebného vápnika.
PRE DOBRÚ NÁLADU AJ ŠTÍHLU LÍNIU
V rybách sa nachádza aminokyselina tryptofan, ktorá má pozitívny vplyv na našu náladu. Rybu preto podávajte s prílohou, vtedy aminokyselinu mozog spracúva jednoduchšie. Pri redukčnej diéte sa nemusíme báť zaradiť do jedálneho lístka tučné ryby, napr. lososa.
Napriek vysokému obsahu tuku je málo kalorický. Ďalej sa odporúča napríklad morská treska alebo platesa. Ryby, či už sladkovodné alebo morské, by sme mali konzumovať 2 – 3-krát týždenne.
Ako si správne pripraviť morskú rybu? Opýtali sme sa kuchára Rastislava Semana, ktorému sekundovala Janka Kozlejová z reštaurácie A la Maison.
-Ryba by nemala páchnuť po rybacine;
-Pri dotyku musí byť pružná;
-Na prípravu nepoužívajte kupované koreniace zmesi, najlepšia je morská soľ a bylinky;
-Kožu na celej rybe pred úpravou narežte, ‘vmasírujte’ do nej morskú soľ, do vnútra dajte bazalku, cesnak či citrón;
-Ak chcete mať chrumkavé krevety, potom ich grilujte alebo pečte veľmi krátko. Inak by mohli stvrdnúť. Na dochutenie sú vhodné bylinky, cesnak, olivový olej a morská soľ;
-Homár je špecialitka, pri príprave ktorej je treba mať aj trochu odvahy. Najlepší je, ak sa pripravuje tak, že živého homára vložíte do vriacej vody. Ak má okolo 0,5 kg, nechajte ho 3 – 5 minút variť. Potom nalomte klepetá hrubou stranou noža, mäsko ogrilujte na olivovom oleji, pridajte cesnak a petržlenovú vňať.
Foto: shutterstock
Odporúčané články
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Každoročne vznikne na Slovensku približne 200 požiarov spôsobených nepozornosťou pri varení alebo zlým technickým stavom kuchynských spotrebičov. K 31. októbru tohto roku evidovali hasiči už 147 takýchto udalostí, pričom v desiatich percentách prípadov došlo aj k zraneniu.