Seniori v domovoch budú vyrábať vianočné ozdoby
V mesiaci úcty starším (v októbri) bola výzva pre čitateľov, aby napísali listy pre seniorov. Teraz sa majú úlohy vymeniť. Knižnica vyzýva seniorov, aby sa zapojili do prípravy vianočnej výzdoby pre knižničné priestory.
Výroba vianočných dekorácií pre knižnicu nadväzuje na úspešne rozbehnutú spoluprácu so zariadeniami pre seniorov.
Cieľ ostáva rovnaký, úlohy sa menia. „Kým výzvou Napíš list – Poteš srdce sme vyzývali k tvorivej aktivite čitateľov, ktorí chceli potešiť starkých, tentoraz chceme zapojiť samotných seniorov. Oslovili sme ich preto s prosbou, aby v rámci tvorivých aktivít vyrobili pre nás vianočné dekorácie, napísali vianočné priania. Tie by mali na oplátku potešiť zase našich návštevníkov,“ hovorí Kamila Prextová, riaditeľka Knižnice pre mládež mesta Košice.
[ad][/ad]Zámer knižnice je opäť hlbší
Dekorácie, vyrobené seniormi majú potešiť a príjemne vianočne naladiť čitateľov. No, nielen to. „Našou snahou je zapojiť seniorov, dať im tak najavo, že sa na nich nezabúda, že aj v tomto veku môžu byť potrební a stále nájsť naplnenie aj mimo priestor týchto zariadení.“
Hlbším zámerom knižnice je pokúsiť sa eliminovať pocit osamelosti či izolovanosti, umocnený predvianočným obdobím, ktoré poväčšine spájame práve s rodinnou atmosférou, ktorá u nich žiaľ často absentuje. „Takúto aktivitu sme doteraz nerobili. Je to asi pre všetkých čosi nové, no veríme, že to môže dopadnúť skvele, rovnako ako s písaním listov. Už teraz sa tešíme na všetky kreatívne diela a milé priania,“ dodáva Kamila Prextová.
Výrobu vianočných dekorácií pre knižnicu prisľúbili seniori v Stredisku sociálnej pomoci mesta Košice, Garbiarska 4, v ARCUSe – Špecializovanom zariadení a zariadení pre seniorov, Skladná 4 a v Dome pokojnej staroby A. F. Colbrieho na Južnej triede 2 v Košiciach.
[ad2][/ad2]Odporúčané články
Kapustové strapačky s údeným mäsom patria medzi najobľúbenejšie tradičné jedlá slovenskej kuchyne. Sú jednoduché na prípravu, plné výrazných chutí a skvele zasýtia. Kombinácia čerstvo uvarených strapačiek, kyslej kapusty a údenej slaniny či mäsa vytvára jedlo, ktoré sa na stole objavuje najmä v chladnejších mesiacoch.
Čaj môžeme vnímať ako druhý najobľúbenejší nápoj po káve. Tento nápoj vie zahriať počas studených dní, uvoľniť telo, ale aj zlepšiť náladu. Existuje niekoľko stoviek druhov čaju, pričom mnohé z nich sa v domácnostiach používajú ako prírodné liečivá.
Pivovarský guláš patrí medzi najobľúbenejšie jedlá, ktoré spájajú silnú chuť hovädzieho mäsa, karamelizovanej cibule a výrazného vývaru. Vďaka pivu získava jemnú horkasto-sladkú arómu a plnšiu chuť, ktorá sa počas pomalého dusenia dokonale prepojí.


