Seniori v domovoch budú vyrábať vianočné ozdoby
V mesiaci úcty starším (v októbri) bola výzva pre čitateľov, aby napísali listy pre seniorov. Teraz sa majú úlohy vymeniť. Knižnica vyzýva seniorov, aby sa zapojili do prípravy vianočnej výzdoby pre knižničné priestory.
Výroba vianočných dekorácií pre knižnicu nadväzuje na úspešne rozbehnutú spoluprácu so zariadeniami pre seniorov.
Cieľ ostáva rovnaký, úlohy sa menia. „Kým výzvou Napíš list – Poteš srdce sme vyzývali k tvorivej aktivite čitateľov, ktorí chceli potešiť starkých, tentoraz chceme zapojiť samotných seniorov. Oslovili sme ich preto s prosbou, aby v rámci tvorivých aktivít vyrobili pre nás vianočné dekorácie, napísali vianočné priania. Tie by mali na oplátku potešiť zase našich návštevníkov,“ hovorí Kamila Prextová, riaditeľka Knižnice pre mládež mesta Košice.
[ad][/ad]Zámer knižnice je opäť hlbší
Dekorácie, vyrobené seniormi majú potešiť a príjemne vianočne naladiť čitateľov. No, nielen to. „Našou snahou je zapojiť seniorov, dať im tak najavo, že sa na nich nezabúda, že aj v tomto veku môžu byť potrební a stále nájsť naplnenie aj mimo priestor týchto zariadení.“
Hlbším zámerom knižnice je pokúsiť sa eliminovať pocit osamelosti či izolovanosti, umocnený predvianočným obdobím, ktoré poväčšine spájame práve s rodinnou atmosférou, ktorá u nich žiaľ často absentuje. „Takúto aktivitu sme doteraz nerobili. Je to asi pre všetkých čosi nové, no veríme, že to môže dopadnúť skvele, rovnako ako s písaním listov. Už teraz sa tešíme na všetky kreatívne diela a milé priania,“ dodáva Kamila Prextová.
Výrobu vianočných dekorácií pre knižnicu prisľúbili seniori v Stredisku sociálnej pomoci mesta Košice, Garbiarska 4, v ARCUSe – Špecializovanom zariadení a zariadení pre seniorov, Skladná 4 a v Dome pokojnej staroby A. F. Colbrieho na Južnej triede 2 v Košiciach.
[ad2][/ad2]Odporúčané články
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.