Slovák majstrom sveta
Mocný a odvážny drevorubač nie je už dnes synonymom iba pre americkú divočinu. Model chlapa s jemnou pleťou a vyčesanými vlasmi je dávno za nami. Na rad prichádza lumbersexuál. Tvdrý chlap, ktorému žiadna žena neodolá. A práve takých stretnete na súťažiach drevorubačov, konajúcich sa na Slovensku i v zahraničí. Hviezdia tam chlapi, ktorí majú spojenie s Košicami.
Motorová píla sa na prvý pohľad môže javiť iba ako ťažko ovládateľný, chladný železný nástroj. Pre mnoho nadšencov, ktorí jej čaru prepadli, sa však píla stala vášňou, doslova životným štýlom. Trénujú s ňou počas celého roka, aby sa raz ročne stretli a pomerali si sily, výkony a časy v disciplínach, pri ktorých tečie pot a niekedy aj krv. Súťažia v tom, za koľko sekúnd vymenia reťaz na píle, ako dlho im bude trvať spíliť strom či odvetviť ho. Vo svete ťažkých nástrojov platia tvrdé pravidlá a vyhráva ten najlepší. Rok 2016 opäť prial Slovákom, podobne ako na majstrovstvách v Bielorusku v roku 2014.
Slovenský majster drevorubač
Na Slovensku poznáme dve najznámejšie súťaže v tejto netypickej športovej disciplíne – Drevorubač a Oravský pohár. Tu dlhodobo hviezdi Jaroslav Kukuc, člen STIHL tímu. Ten bol už od útleho veku spriaznený s prírodou a lesom.
Tohto roku ste na slovenských majstrovstvách opäť obhájili svoje prvenstvo. Aké máte z víťazstva pocity?
Zlatá medaila ma samozrejme teší. Ale my, chlapci z hôr, sme skromné bytosti. Raz sa podarí vyhrať jednému, raz druhému. Na jednej súťaži mi kamarát z východu povedal: „Ešte raz sa staneš majstrom a prestanem sa s tebou kamarátiť!“ (smiech) Samozrejme to nemyslel vážne. My si medzi sebou doprajeme.
Ako ste sa na súťaž pripravovali?
Dôležitá je podľa mňa najmä disciplína. Počas roka, keď je na to priestor po práci, som sa snažil precvičovať tie ľahšie disciplíny, najmä výmenu reťaze. Tie zvyšné disciplíny som potom týždeň pred súťažou začal intenzívne trénovať. Neber i e m však tieto súťaže až tak vrcholovo, skôr je to pre mňa forma zábavy. Keď sa však do toho človek dostane, nevie, kedy skončiť. (smiech) Vpred ma ženie neustála šanca zlepšovať sa.
Mladý majster sveta
Vo svete sú známe najmä Timbersports Championship a World Logging Championships, teda Majstrovstvá sveta v práci s motorovou pílou. Práve z tých si odniesol mladý, iba 24-ročný Slovák Marek Lubas prednedávnom zlatú medailu v kategórii Junior. Tejto aktivite sa pritom venuje iba vo svojom voľnom čase. Už v roku 2014 vymenil reťaz na motorovej píle za úžasných 9,56 sekúnd a odišiel tak s prvenstvom v kategórii. Tento rok získal zlatú medailu za celkový výkon.
Aký je pocit stáť na stupienku víťazov na najvyššom mieste?
Z úspechu sa veľmi teším ja aj moja rodina a kamaráti, ktorí ma na súťaž prišli podporiť. Sám som si zo začiatku víťazstvo ani poriadne neuvedomoval. Chvíľu mi trvalo, kým mi to „došlo“. Stať sa majstrom sveta v takejto „športovej disciplíne“ je neopísateľný pocit. Veľká vďaka za podporu patrí aj môjmu tímu STIHL.
Venujete sa práci s motorovou pílou profesionálne, alebo je to skôr vaše hobby?
Holdujem tomu iba vo voľnom čase. Motorová píla je môj koníček a týmto súťažiam venujem kopec času, pretože ma to skrátka veľmi baví. Doma dokážem vymeniť reťaz na píle aj za 7 – 8 sekúnd. Na ostro, priamo na súťaži, človek často pociťuje stresy, tlak poroty, prítomnosť divákov… To spraví svoje. Tohto roku som mal čas 10,05 sekúnd.
Oboch víťazov spája okrem tvrdého tréningu, ktorý sa im podarilo zúročiť, aj ďalšia vec – špičková motorová píla STIHL, ktorú na súťažiach aj počas tréningu používajú, a podpora tejto svetovej značky, ktorej slovenské centrum je práve v Košiciach.
Odporúčané články
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.