Slovákov čaká o pár dní nebeské divadlo, pozorovať môžu čiastočné zatmenie Slnka
Najväčšiu fázu zatmenia Slnka budú môcť pozorovať ľudia na Sibíri, Grónsku a aj na severe Kanady.

Slnko, Mesiac a Zem sa vo štvrtok 10. júna dostanú na jednu priamku a zo Zeme tak bude možné pozorovať prstencové zatmenie Slnka. Ako vysvetlila hovorkyňa Slovenskej akadémie vied (SAV) Katarína Gáliková, zdanlivý priemer mesiaca bude na oblohe menší ako priemer Slnka.
Preto ani počas najväčšej fázy zatmenia nezakryje celý slnečný kotúč. Mesiac bude v danom čase pomerne ďaleko od Zeme. Na Slovensku bude toto zatmenie viditeľné ako čiastočné.
Nebude úplné aj v iných častiach
Gáliková priblížila, že najväčšiu fázu zatmenia Slnka budú môcť pozorovať ľudia na Sibíri, Grónsku a aj na severe Kanady. Astronóm Ján Svoreň z Astronomického ústavu SAV podotkol, že pre vzdialenosť Mesiaca od Zeme nebude toto zatmenie ani v týchto oblastiach úplné.
„U nás bude viditeľné ako čiastočné, to znamená, že na severozápade Slovenska zakryje Mesiac 12 percent slnečného disku, na juhovýchode deväť percent,“ objasnil. Zatmenie Slnka by malo začať o 12:02 a maximálna fáza prstencového zatmenia nastane o 12:47 a skončí o 13:34.
Použiť treba kvalitný filter
Hovorkyňa SAV upozornila, že pri pozorovaní zatmenia platí naďalej zásada nepozerať sa na Slnko voľným okom, priamo cez ďalekohľad či cez slnečné okuliare. „Odporúčame použiť buď kvalitný filter, alebo priemet Slnka cez ďalekohľad na papier, alebo špeciálne okuliare, ktoré ochránia Vaše oči pred poškodením,“ zdôraznil Svoreň.
Najbližšie čiastočné zatmenie Slnka, ktoré bude viditeľné zo Slovenska, nastane 25. októbra 2022. Mesiac by mal vtedy zakryť 31 percent slnečného disku na juhozápade a takmer 40 percent na severovýchode Slovenska.
Zdroj: Webnoviny.sk
Odporúčané články

Špenátové halušky s opečenou slaninou a cesnakom spájajú tradičný slovenský pokrm s čerstvou chuťou zelene. Jednoduché zemiakové cesto doplnené špenátom, chrumkavá slanina a voňavý cesnak vytvárajú dokonalú kombináciu pre výdatný obed či večeru, ktorá zahreje a zasýti.

Krémová pórová polievka so zemiakmi a smotanou je ideálnym tipom na ľahký obed či teplé predjedlo. Vyniká jemne nasladlou chuťou póru, krémovou konzistenciou a jednoduchou prípravou. Pripravená z niekoľkých bežných surovín, zasýti aj poteší – a výborne chutí s kúskom čerstvého chleba alebo sypaná čerstvými bylinkami.

Dnes 5. júla si Slovensko každoročne pripomína príchod solúnskych bratov Konštantína (neskôr Cyrila) a Metoda na územie Veľkej Moravy. Ich misia v roku 863 sa stala základom nielen duchovného, ale aj kultúrneho a vzdelanostného rozvoja slovanských národov.