Slovenský astrofotograf Tomáš Slovinský už piaty raz uspel v NASA
V poradí už piaty raz za sebou americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) vybral v pondelok za snímku dňa fotografiu slovenského astrofotografa Tomáša Slovinského.
„Fotografia vznikla v Čile koncom minulého roka a bola poznamenaná našou neúspešnou snahou odfotografovať Slnko počas úplného zatmenia 14. decembra 2020,“ povedal riaditeľ občianskeho združenia Astronómia pre všetkých Tomáš Slovinský.
APOD#5 – Southern Cross over Chilean Volcano 💥🏔✨ My image from Chile was chosen today as the Astronomy Picture Of the…
Uverejnil používateľ Tomáš Slovinský Pondelok 25. januára 2021
[ad][/ad]
Cestovali až na juh Ameriky
„Zatiaľ, čo väčšina ľudí dnes vníma pojem ‘korona’ negatívne, my sme pre slnečnú korónu cestovali až na juh Ameriky. Žiaľ, napriek obrovskému úsiliu sa to pre počasie nepodarilo. Je to len ďalší dôkaz, že nad prírodou nevyhráme,“ dodal Slovinský.
Práve juhom Ameriky prechádzal tzv. pás totality, teda pásmo, kde sa zatmenie Slnka malo javiť ako úplné. Slovinský zamieril do Čile podobne ako jeho český kolega Petr Horálek z Fyzikálneho ústavu v Opave a tiež ďalší členovia vedeckej expedície, keďže snímky úplného zatmenia Slnka majú nielen estetickú, ale predovšetkým vedeckú hodnotu.
„Pricestovali sme do Čile, no vyššia pravdepodobnosť dobrého počasia bola v Argentíne, kde je krajina suchšia. Obe krajiny oddeľuje pohorie Ánd, pričom by nám bolo stačilo prejsť asi 100 kilometrov, aby sme sa dostali do oblasti, kde bolo jasno,“ vysvetlil Slovinský. Prekážkou však boli obmedzenia súvisiace s pandémiou ochorenia COVID-19.
„Argentína predĺžila opatrenia a začala sa otvárať pre návštevníkov až deň po zatmení. Urobili to zrejme práve pre to, aby sa tam nenahrnuli turisti z celého sveta. Napriek niekoľkodňovej snahe sa nám povolenie pre vstup do Argentíny nepodarilo získať,“ uviedol Slovinský.
Detailná fotografia
Vedci a fotografi sa tak ešte deň pred zatmením presunuli na západné pobrežie Čile, kde boli aspoň aké-také vyhliadky.
„Doobeda bolo zamračené. Okolo jednej, keď nastalo zatmenie, obloha stmavla a deň sa doslova zmenil na noc. Fáza úplného zatmenia pritom trvá len približne dve minúty a doslova, len čo sa skončila, začalo sa vyjasňovať. Po chvíli sme medzi oblakmi videli tenučký kosáčik Slnka a asi po hodine sa celkom vyjasnilo. V ten deň nikto nemal veľmi chuť rozprávať. Bolo v tom predsa len veľa peňazí a náročná príprava. Rýchlo sme sa však spamätali a už v noci po nasledujúcom dni sme sa vybrali fotografovať do okolia aktívnej sopky Villarrica,“ popísal Slovinský udalosti toho dňa.
Jeho kolega Horálek v spolupráci s Josefom Kujalom z Astronomickej spoločnosti Hradec Králové zhotovil detailnú fotografiu Južného kríža a Magellanových mračien, ktorú NASA ocenila už na Nový rok. Slovinský zachytil aktivitu sopky Villarrica, najznámejšie južné súhvezdie Južný Kríž, temnú hmlovinu Uhoľné vrece či „pôrodnicu hviezd“ hmlovinu Carina.
S piatimi snímkami je momentálne Slovinský najviac oceňovaným slovenským fotografom v NASA.
(TASR)
[ad2][/ad2]Odporúčané články
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.