Špargľa – kráľovná zeleniny
Špargľu považujeme za univerzálnu potravinu, ktorá patrí medzi tzv. super greens – super zelené potraviny s vynikajúcim holistickým a detoxikačným účinkom na organizmus. Z pohľadu perspektívy humánnej výživy človeka jej právom patrí popredné miesto.
PÔVOD
Špargľa – “kráľovná zeleniny” patrí v rastlinnej ríši do čeľade ľaliovitých. Je to kríkovitá rastlina, u ktorej pri správnom pestovaní vyrastajú z drevitého koreňa krehké dužinaté výhonky.
Pochádza zo stepných oblastí z okolia Čierneho mora. V minulosti sa používala predovšetkým ako liek, čomu zodpovedá aj jej botanický názov Asparagus Officinalis.
ČO OBSAHUJE?
“Vedci zistili , že špargľa patrí medzi najliečivejšie plodiny s vysokým obsahom aktívnych látok. Má jedlé výhonky, ktoré sa tepelne upravujú. Aj v tomto prípade je čerstvá šťava optimálnou možnosťou, ako liečiť mnohé choroby,” dozvedeli sme sa od výživového poradcu Tibora Antonyho.
“Obsahuje mnoho draslíka, kyseliny listovej, vitamínu K, aktívny metionín, rutín, kvercetín a priaznivo pôsobí na obličky, kožu, epifýzu, mozog. Surové saponíny potláčajú leukémiu a detoxikujú organizmus. Špargľa obsahuje glutatión, ale aj inulín a veľa asparagínu, po ktorom má meno.”
ZÁSOBÁREŇ LÁTOK
Asparagín je amid kyseliny asparágovej. Patrí medzi 20 základných aminokyselín, z ktorých sú syntetizované bielkoviny. Je to neesenciálna aminokyselina. Vo voľnej forme je zásobárňou dusíka v organizmoch. “Stabilizuje duševnú rovnováhu, chráni pred nervozitou a apatiou. V našej pečeni sa mení na kyselinu asparagovú. Tá má veľký význam pre trávenie a nervovú sústavu.
Vo všeobecnosti podporuje zdravie. Z kožných problémov lieči akné, ekzémy a poruchy s prekyslením (pretože špargľa je zásaditá), jedmi, nadbytočnými a jedovatými minerálmi. Obsahuje cín, molybdén a kremík ako aj steroidné látky podporujúce plodnosť a libido,” podotýka výživový poradca. Dnes sa pestuje takmer na celom svete približne z polovice ako zelená a z polovice ako biela. Vyšľachtených je asi 25 odrôd.
TIP NA ŠPARGĽOVÝ DETOX
Špargľu uvarte – najlepšie v pare (dá sa použiť aj konzervovaná bez konzervačných látok). Takto pripravenú špargľu rozmixujeme na kašičku a uložíme do chladničky. Užívame 4 polievkové lyžice ráno a 4 polievkové lyžice večer. Účinok je badateľný po 3 – 4 týždňoch.
Podobné ozdravné a detoxikačné účinky má aj artičok, mladý jačmeň, rôzne druhy rias, napr. chlorela a tiež kyslé marhuľové jadierka.
JE ZNÁMA OD NEPAMÄTI
V Sakkatovej pyramíde v Egypte, starej viac než 5000 rokov, sa na stenách našli jej vyobrazenia a u Grékov už bola známa ako zelenina, aj ako liek. Rimania pozdvihli kultúru jej pestovania na úroveň, ktorá (podľa poznámok Kata z 2. stor. pred n. l.) v mnohom pripomína dnešné metódy.
Konzumovali ju najprv v surovom stave, neskôr sušenú a varenú. Hlavne za vlády Ľudovíta XIV. sa rozšírilo pestovanie bielej špargle vo Francúzsku a následne v ostatnej Európe.
SO ŠPARGĽOU V KUCHYNI
O špargli sa v poslednom čase dosť veľa hovorí. Poznáme ju síce, ale na náš trh sa kedysi dostávala iba sporadicky. Dnes je to už inak. A čo je na nej špeciálne? Zahryznite.
Keď budete počuť chrupnutie a v ústach sa vám rozleje jej decentná chuť, pochopíte. Podávať sa môže prakticky len tak. Slávnostne pôsobí poliata rozpusteným maslom, posypaná opraženou strúhankou alebo s holandskou omáčkou. Dá sa zapekať so syrom, variť s cestovinami, pridať do šalátu alebo ju rozmixujte a urobte si krémovú polievku s krutónmi. Ako príloha výborne doplní mäsité jedlá.
Zelenú špargľu nešúpte celú, iba tvrdšiu spodnú časť. Bielu oškrabte vždy už 2 cm pod hlavičkou. Šupky nevyhadzujte, budú sa hodiť na vývar.
“100 gramov špargle bez prísad v každej podobe má iba 20 – 23 kcal a súčasne odvodňuje – preto je súčasťou nárazových stravovacích dní pri zhadzovaní kilogramov. Na základe dlhoročných skúseností s detoxikáciou klientov si myslím, že špargľa je zázračná zelenina, silné afrodiziakum a mocný liek proti rakovine,” dokončil Tibor Antony.
ČO O NEJ VIEME
- patrí k základným zeleninám uvádzajúcim sa v prevencii rakoviny (čeľaď Liliaceae )
- niektorí ju poznajú ako dobrý prostriedok na odvodnenie organizmu
- používajú ju ľudia s močovými infekciami
- je uznávané afrodiziakum, preto bola v stredoveku v niektorých kláštoroch zakázaná
- akceptuje ju dokonca aj kráľovský protokol, v ktorom sa odporúča jesť špargľu rukami.
Foto: Shutterstock