Spartakiáda po fínsky aj s Košičankami
Najväčšia svetová gymnastická oslava športu, veľmi pripomínajúca niekdajšie spartakiádne cvičenia, ale v modernom duchu, sa tento rok konala aj za účasti Košičaniek. Vo fínskych Helsinkách na Svetovej gymnaestráde boli v rámci 300 člennej slovenskej výpravy.
Boli v nej účastníci všetkých vekových kategórií od detí až po seniorov. „Košice mali deväťčlenné zastúpenie vo veľkej skladbe My a My (matky a dcéry), v menších pódiových skladbách sa predstavilo 14 členiek tanečného súboru Diamant,“ povedala nám po návrate trénerka košickej skupiny Beáta Hrobáková.
Autorkou skladby bola Emília Fialová zo Sokolskej únie Slovenska a tému si nevybrala náhodou. Spoluautorkou skladby bola jej dcéra a vnučka patrila medzi cvičenky.
Raz za štyri roky
Svetová gymnaestráda je vzhľadom na počet účastníkov považovaná za najväčšie nesúťažné športové podujatie na svete. Organizuje sa každé štyri roky a jeho cieľom je propagácia zdravého životného štýlu a celoživotnej pohybovej aktivity.
„My zo Sokola Košice sme sa podujatia takého veľkého formátu zúčastnili po prvýkrát vo vystúpení veľkej skladby na olympijskom štadióne. Ohromila nás jeho príprava aj samotná organizácia. Stretli sme sa pritom s veľkou súdržnosťou a priateľskou atmosférou bez rozdielu veku a národností,“ uviedla B. Hrobáková.
Polnočná šou
Divákov kompozične náročná skladba My a My zaujala najmä dynamickosťou a vytváraním rôznych obrazcov. „Absolútnym vrcholom bolo pre nás vystúpenie v Polnočnej slnečnej šou pred zrakmi asi 20-tisíc divákov,“ dodala. Cvičenky z nášho mesta sa tak dostali medzi svetovú elitu spolu s reprezentantmi Fínska, Dánska, Nemecka, Nórska a Švajčiarska.
Foto 1: akifoto
Foto 2: Sokol Košice
Youtube.com
Odporúčané články
Tento recept ponúka chutný a zdravý spôsob, ako pripraviť papriky so sviežou plnkou z bulguru, fety a aromatických byliniek. Skvelá voľba pre ľahší obed alebo večeru.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.