Spestrite si bielu zimu farbami na tanieri
Červená na imunitu, zelená proti depresii, žltá plná energie. Čím sýtejšia farba, tým intenzívnejší je jej zdravotný účinok.
Katka Kvietková sa nedávno dočítala, že vedci prišli na zaujímavú skutočnosť. Jednotlivé farby v ovocí a zelenine majú svoje špecifické účinky. A práve v zimnom období, keď sa nám zdá všetko akoby bez farby, si na tanieri môžeme vykúzliť farebné variácie a posilniť tak imunitu. Katka si naštudovala, ktorá farba akým spôsobom vplýva na organizmus. Nechajte sa inšpirovať jej zdravými receptami.
Sila v červenej farbe
Na posilnenie imunity pomáhajú aj paradajky, červená paprika, reďkovky, jahody, červené hrozno, mrkva, šípky či ríbezle. Paradajky a melóny obsahujú lykopén, ktorý chráni naše srdce a pomáha predchádzať rakovine. Červené hrozno zas pomáha pri pľúcnych ochoreniach.
Posilnite oslabenú imunitu
Červená farba posilňuje imunitu, rozprúdi krv v žilách a pozitívne pôsobí aj na naše emócie. Nie nadarmo sa hovorí, že červená je farba lásky.
Šalát z pečenej cvikly a mrkvy
V zime si naše telo pýta teplé a výdatné jedlá, ktoré zasýtia aj zahrejú. Ak to však nechcete s kalóriami preháňať, môžete si pripraviť tento výdatný a zároveň zdravý šalát z pečenej cvikly a mrkvy.
Suroviny na prípravu:
- 400 g cvikly
- 300 g menšej mrkvy (príp. baby mrkvy)
- 200 g slaného syra
- 2 PL olivového oleja
- 1 – 2 PL medu
- 3 PL vínneho octu
- 4 strúčiky cesnaku
- čerstvý (príp. sušený) tymián
- soľ
- čierne korenie
Postup prípravy:
Cviklu umyjeme, ošúpeme a pokrájame na štvrtinky alebo osminky. Premiešame ju s olejom, soľou a čiernym korením a dáme piecť do rúry na 230°C asi na 25 minút. Medzitým si umyjeme, očistíme a pozdĺžne nakrájame mrkvu. Pridáme ju na plech ku cvikle a pečieme ďalších 15 až 20 minút. Krátko pred koncom pečenia pridáme na plech na kocky nakrájaný syr a nadrobno nasekaný cesnak. Medzitým v miske zmiešame ocot, med a tymián. Upečenú zeleninu zalejeme dresingom, mierne osolíme a okoreníme. Podávame ozdobené tymiánom.
Foto: Shutterstock
Odporúčané články
Vedci zistili, že ľudia v krajinách s rozšírenou viacjazyčnosťou majú menšiu pravdepodobnosť, že vykazujú známky zrýchleného starnutia. Monolingualisti naopak s väčšou pravdepodobnosťou vyzerajú biologicky staršie, ako je ich vek. Už znalosť jedného ďalšieho jazyka má badateľný ochranný účinok, píše ScienceAlert.
Pivovarský guláš patrí medzi najobľúbenejšie jedlá, ktoré spájajú silnú chuť hovädzieho mäsa, karamelizovanej cibule a výrazného vývaru. Vďaka pivu získava jemnú horkasto-sladkú arómu a plnšiu chuť, ktorá sa počas pomalého dusenia dokonale prepojí.
Ryžový nákyp so slivkovým lekvárom patrí k tradičným sladkým jedlám, ktoré voňajú detstvom a domácou pohodou. Jemná ryžová hmota, našľahaná s vajíčkami, sa v rúre spája so šťavnatou vrstvou lekváru a vytvára sýty dezert či sladký obed, ktorý zasýti aj poteší.