Šrubkári “varili” krampampuli
Výnimočne sa so starým rokom rozlúčil košický klub Šrubkár.
Vznikol v roku 1992 ako občianske združenie z iniciatívy bývalého riaditeľa Strednej priemyselnej školy strojníckej Juraja Bauera, ktorý pred štyrmi mesiacmi odišiel do „šrubkárskeho“ neba. Dnes ho vedie František Neubert.
„Dvakrát do roka vydávame časopis s rovnakým názvom, ako má náš klub. Máme rôzne akcie, ako guláš párty, vianočné posedenie aj rozlúčku so starým rokom. Chodíme na výlety, úzko spolupracujeme s podobne zameraným maďarským klubom priemyslovákov. Máme asi 250 registrovaných členov,” hovorí predseda.
Aj tento rok sa stretli Šrubkári v košickej kaviarni, kde už po štvrtý raz pripravili špeciálny nápoj – krampampuli. Bol to nápad pána Gabriela Miklósiho.
„Síce nie som priemyslovák, ale som ich priateľ a fanúšik. V našej rodine tento nápoj pripravoval dedko s babkou ešte v roku 1920. Ako som sa od nich dozvedel, pôvodne pochádza ešte z monarchie. Neskôr sa naň zabudlo,” hovorí Miklósi.
Horiaci nápoj
A čo krampampuli je? Pôvod slova je odvodený od slova crampus (diabol). Pochádza z juhu Európy, označujú ho ako horiaci nápoj. Poznajú ho v Chorvátsku, Maďarsku, Taliansku, ale i v Nemecku.
Je to zmes sušeného ovocia (pomaranče, hrozienka, orechy, jablká, slivky… ), ktorá sa zaleje prevareným bielym vínom a čiernym čajom. Na vrch misy sa na sito naukladá kockový cukor, ktorý sa poleje kubánskym rumom a aspoň 80-percentným špiritusom. Celá táto kôpka poliateho cukru sa zapáli a do nápoja pretečie ako karamel.
[ad][/ad]Odporúčané články
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.
Tento recept ponúka chutný a zdravý spôsob, ako pripraviť papriky so sviežou plnkou z bulguru, fety a aromatických byliniek. Skvelá voľba pre ľahší obed alebo večeru.