Stav toaliet vypovedá o kultúrnej úrovni
Je veľa svetových dní, medzinárodných dní, či štátnych sviatkov. Vedeli ste, že aj záchody majú svoj deň? Nie, nie je to vtip. V roku 2013 Valné zhromaždenie OSN jednohlasne schválilo návrh Singapuru na vyhlásenie Medzinárodného dňa toaliet práve na dnešný deň.
Patrónom akcie je medzinárodná nezisková organizácia WTO (World Toilet Organization) so sídlom v Singapure.
Zakladateľa organizácie Jacka Sima inšpiroval k počinu kritický článok v novinách o tom, ako stav verejných záchodov vypovedá o kultúrnej úrovni ľudí. V roku 1998 založil organizáciu, ktorá sa o ňu mala zasadzovať. Úspechom, ktorý získal vo svojej krajine, bol taký povzbudený, že o tri roky neskôr túto organizáciu rozšíril do celého sveta a dodnes stojí na jej čele.
Z histórie
Prvý moderný splachovací záchod vynašiel v roku 1596 synovec anglickej kráľovnej Alžběty I., sir John Harrington. Vyrobil iba jeden záchod a stal sa kvôli tomu terčom výsmechu. Princíp splachovania pritom bol známy už v staroveku, neskôr naň ale západ Európy zabudol.
Štatistiky
Podľa štatistikov každý človek strávi na záchode priemerne tri roky života. Ročne spláchne dva a pol tisíckrát a denne použije zhruba osem útržkov toaletného papiera. Záchody sa stali aj prehliadkou modernej techniky – niektoré toalety v Japonsku vedia napríklad odmerať krvný tlak, zvážiť ich užívateľa a spočítať mu percento telesného tuku či zistiť prítomnosť bielkovín v moči.
V našom meste
„Prevádzku verejných toaliet v Košiciach zabezpečuje Bytový podnik v rámci výkonu správy,“ dozvedeli sme sa od hovorkyne Mesta Košice Lindy Šnajdárovej. Škoda len, že v meste sú iba dve verejné toalety. Jedna je pod Dolnou bránou na Hlavnej ulici a druhá v Rotunde na Zbrojničnej ulici.
„Viac využívaným objektom sú toalety pod Dolnou bránou. Podľa údajov o počte zakúpených vstupov v minulom roku použilo toto WC 22 568 ľudí. Na toaletu na Zbrojničnej si zašlo iba 4818 ľudí. Zaujímavé je, že v obidvoch toaletách zaznamenali pokles návštevnosti oproti roku 2013 asi o 5000 návštevníkov.“
Náklady
Náklady na prevádzku WC boli minulý rok 46,6 tis. eur. „Príjmy z poplatkov verejnosti za užívanie toaliet činili v minulom roku iba 6800 eur. Do nákladov patria hlavne technické médiá – elektrina, vodné a stočné, poistenie objektu, údržba a upratovanie či nákup spotrebného materiálu. Častejšie sa mestské toalety využívajú v letných mesiacoch,“ dodala na záver hovorkyňa mesta.
Nové na železničnej stanici
„V rámci revitalizácie železničnej stanice v Košiciach boli vytvorené nové verejné toalety. Vstup do nich je cez automatické dvere a následne turnikety. Na dámskych toaletách je 10 kabínok, 6 umývadiel, sprcha a prebaľovací pult. Na mužských toaletách je 9 kabínok, 9 pisoárov, 6 umývadiel a sprcha. Pre osoby so zdravotným postihnutím je zabezpečené samostatné WC s umývadlom. Každý zákazník toalety dostane doklad o úhrade, ktorý môže využiť v prevádzke rýchleho občerstvenia, kde mu poskytnú zľavu vo výške ceny lístka pri nákupe kávy,“ povedala Helena Hrobáková zo spoločnosti Achiles.
V meste sa dajú využiť ešte toalety v obchodných centrách. V niektorých sa poplatky vyberajú, iné sú zadarmo. Ďalšie toalety sú v reštauráciách, ich použitie bez konzumácie je niekedy problematické.
Kde, kedy a za koľko?
Zbrojničná ul. 10.00 – 18.00 hod., 30 centov Dolná brána 10.00 – 18.00 hod., 30 centov OD Tesco v čase otváracích hodín, 30 centov OD Dargov v čase otváracích hodín, 40 centov
Foto: Veronika Janušková
Odporúčané články
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Každoročne vznikne na Slovensku približne 200 požiarov spôsobených nepozornosťou pri varení alebo zlým technickým stavom kuchynských spotrebičov. K 31. októbru tohto roku evidovali hasiči už 147 takýchto udalostí, pričom v desiatich percentách prípadov došlo aj k zraneniu.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.