Štedrovečerné menu v Nemocnici Košice-Šaca. Na čom si pochutia pacienti?
Niekedy zdravotný stav nedovoľuje, aby pacienti Nemocnice AGEL Košice-Šaca strávili tie najkrajšie sviatky roka doma, v kruhu svojej rodiny. Personál sa im ale snaží navodiť vianočnú atmosféru aspoň výzdobou či chutnou štedrou večerou. Čo si nájdu na tanieri?
[ad][/ad]„Pri príprave jedál berieme ohľad na to, či majú pacienti nejaké stravovacie obmedzenia, napríklad šetriacu diétu. Tým, ktorí diétu nemajú, servírujeme kapustnicu, zemiakový šalát, vyprážané filé a tzv. bobaľky s makom. V prípade diéty dostanú rybu na prírodno a bobaľky s tvarohom,“ vysvetlil manažér Odboru liečebnej výživy a stravovania Štefan Šoltész, ktorý dodal, že presné počty, pre koľkých pacientov budú variť, sa v kuchyni dozvedia až pár dní pred samotným Štedrým dňom.
Obsadených menej ako 50 percent
„Počas vianočných sviatkov bude nemocnica fungovať v obmedzenom režime, obsadených bude menej ako 50 percent lôžkového fondu. Našou snahou je, aby pacienti, ktorých zdravotný stav to dovoľuje, strávili záver roka so svojimi rodinami a zároveň si naši zamestnanci pracujúci na oddeleniach s nepretržitou prevádzkou mohli oddýchnuť. Samozrejme, akútna zdravotná starostlivosť bude zabezpečená,“ povedal riaditeľ nemocnice. Ján Slávik.
Dodáva, že pacientom, ktorí zostanú hospitalizovaní a pre pretrvávajúci zákaz návštev nebudú môcť byť so svojimi rodinami, môžu ich blízki doniesť malé darčeky. Spostredkované doručenie zabezpečí personál nemocnice.
[ad2][/ad2]Odporúčané články
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.