Strojári z TUKE mieria do Londýna s úsporným autom
Tím mladých konštruktérov včera predstavil svoje úsporné vozidlo. Na súťaži Shell Eco-marathon Europe 2018 s ním ašpirujú prekonať na jeden liter paliva až tisíc kilometrov. Začiatkom júla budú pretekať študenti Strojníckej fakulty Technickej Univerzity v Košiciach (TUKE) už po dvadsiaty piatykrát. Zo Slovenska predstavia úsporné vozidlá dokopy tri tímy.
Oproti minulému roku sa strojárom podarilo znížiť hmotnosť vozidla na takmer 35 kilogramov, čo je skoro polovica minuloročného modelu. „Použili sme samonosnú karosériu z uhlíkových vlákien. Oproti minulému roku nám preto odpadla váha rámu,“ hovorí Štefan Kender, šéf konštrukčného tímu TUKE.
[ad][/ad]Konštrukcia ušitá na mieru
Pilotka z minulého ročníka pretekov bude šoférovať aj nové vozidlo. Pomocou skenovacej technológie preto mohli študenti „ušiť“ konštrukciu na mieru drobnej vodičky Jany Duchnovskej. Tá tvrdí, že ovládanie voza zvláda ľahko: „Na šoférovanie nášho úsporného vozidla nie je potrebný žiaden špeciálny výcvik. Oproti klasickému autu je rozdiel najmä v tom, že celé ovládanie sa robí ručne, bez použitia nôh.“
Na rozdiel od špičkových tímov v zahraničí, ktoré si karosérie nechávajú vyrábať vo firmách ako Airbus, si košickí konštruktéri vystačili sami. „Väčšinu súčiastok sme si vyrábali sami, od nákresov cez modely, až k samotným dielom,“ vysvetľuje člen tímu Miroslav Palko.
Doterajší rekord tímu je takmer osemsto kilometrov na jeden liter benzínu. Vozidlo naviac skonštruovali tak, aby s ním mohli súťažiť vo viacerých kategóriách, napríklad v pretekoch pre elektromotory.
Novo upravené vozidlo na benzínový pohon má vylepšený aerodynamický tvar, ktorý eliminuje odpor vzduchu, a odľahčená karoséria z uhlíkových vlákien znižuje celkovú váhu vozidla na 35 kilogramov. Rozmery vozidla sú 270 x 70 x 65 centimetrov, maximálna rýchlosť je 40 – 70 km/h.
Foto: Tomáš Hrivňák (TOH)
Odporúčané články
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Tento recept ponúka chutný a zdravý spôsob, ako pripraviť papriky so sviežou plnkou z bulguru, fety a aromatických byliniek. Skvelá voľba pre ľahší obed alebo večeru.
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.