Strojnícku fakultu zdobí prepracovaná maľba
Budovou vývojových dielní PK14, ktorá patrí do prototypového a inovačného centra Strojníckej fakulty (SjF) Technickej univerzity v Košiciach sa tiahne nástenná maľba. Prepracované motívy predstavujú jednotlivé činnosť fakulty.
Dekan Strojníckej fakulty chcel pôvodne len premaľovať pôvodné nelegálne graffiti, ktoré sa na budove nachádzali. Nakoniec sa rozhodol zverejniť výzvu na sociálnej sieti na realizáciu maľby, ktorá by reprezentovala činnosť a úspechy Strojníckej fakulty.
Prihlásil sa dekanov doktorand
„Ak by som to dal iba premaľovať, po mesiaci by sa tam opäť objavili graffiti, preto sme sa rozhodli zverejniť výzvu. Medzi prihlásenými sa na moje prekvapenie objavil aj môj doktorand Branislav Štefanovič, o ktorom som nevedel, že sa takejto záľube venuje,“ uviedol dekan Strojníckej fakulty Technickej univerzity v Košiciach Jozef Živčák.
Študent si na pomoc prizval ďalších troch kamarátov, ktorí sa graffiti taktiež venujú. Spomedzi troch návrhov nakoniec vybrali variant, ktorý obsahuje aj grafický tieniaci polep na oknách. „Môj doktorand ma ubezpečil, že naozajstní umelci sa medzi sebou rešpektujú a preto by maľbu nemali popísať. V prípade ak sa niečo také stane, tak to opravia,“ hovorí dekan. Náklady na maľbu zaplatila fakulta.
Fotia sa s maľbou
Mural začali mladí umelci realizovať 21. septembra v čase, kedy študenti prichádzali študovať na univerzitu v rámci nového akademického roka. „Chcel som aby tým študenti žili a videli, ako maľba postupuje. Aj včera som sa bol pozrieť na mieste a študenti sa pri maľbe fotia,“ teší sa dekan, podľa ktorého by tento týždeň mala byť práca dokončená podpismi umelcov na stene.
Viac vo fotogalérií.
Foto: Veronika Janušková [ad][/ad]Odporúčané články
Pečené kura na masle patrí medzi najobľúbenejšie klasiky slovenskej kuchyne. Kombinácia jemného mäsa, voňavého masla a korenín vytvára dokonale šťavnaté a chrumkavé jedlo, ktoré poteší každého milovníka domácej kuchyne. Tento tradičný recept ponúka jednoduchú prípravu a možnosť voľby prílohy – či už uprednostníte nadýchanú ryžu, alebo klasické varené zemiaky.
Návrat do práce po materskej či rodičovskej dovolenke pre mnohé Slovenky znamená nielen osobnú, ale aj ekonomickú výzvu. Podľa prieskumu 365.bank sa až takmer polovica žien po návrate do zamestnania ocitá na rovnakej platovej úrovni ako pred odchodom na materskú, no tretina zarába menej. Vyšší príjem po návrate uviedlo len 15 % opýtaných.
Kapustové strapačky s údeným mäsom patria medzi najobľúbenejšie tradičné jedlá slovenskej kuchyne. Sú jednoduché na prípravu, plné výrazných chutí a skvele zasýtia. Kombinácia čerstvo uvarených strapačiek, kyslej kapusty a údenej slaniny či mäsa vytvára jedlo, ktoré sa na stole objavuje najmä v chladnejších mesiacoch.


