Strojnícku fakultu zdobí prepracovaná maľba
Budovou vývojových dielní PK14, ktorá patrí do prototypového a inovačného centra Strojníckej fakulty (SjF) Technickej univerzity v Košiciach sa tiahne nástenná maľba. Prepracované motívy predstavujú jednotlivé činnosť fakulty.
Dekan Strojníckej fakulty chcel pôvodne len premaľovať pôvodné nelegálne graffiti, ktoré sa na budove nachádzali. Nakoniec sa rozhodol zverejniť výzvu na sociálnej sieti na realizáciu maľby, ktorá by reprezentovala činnosť a úspechy Strojníckej fakulty.
Prihlásil sa dekanov doktorand
„Ak by som to dal iba premaľovať, po mesiaci by sa tam opäť objavili graffiti, preto sme sa rozhodli zverejniť výzvu. Medzi prihlásenými sa na moje prekvapenie objavil aj môj doktorand Branislav Štefanovič, o ktorom som nevedel, že sa takejto záľube venuje,“ uviedol dekan Strojníckej fakulty Technickej univerzity v Košiciach Jozef Živčák.
Študent si na pomoc prizval ďalších troch kamarátov, ktorí sa graffiti taktiež venujú. Spomedzi troch návrhov nakoniec vybrali variant, ktorý obsahuje aj grafický tieniaci polep na oknách. „Môj doktorand ma ubezpečil, že naozajstní umelci sa medzi sebou rešpektujú a preto by maľbu nemali popísať. V prípade ak sa niečo také stane, tak to opravia,“ hovorí dekan. Náklady na maľbu zaplatila fakulta.
Fotia sa s maľbou
Mural začali mladí umelci realizovať 21. septembra v čase, kedy študenti prichádzali študovať na univerzitu v rámci nového akademického roka. „Chcel som aby tým študenti žili a videli, ako maľba postupuje. Aj včera som sa bol pozrieť na mieste a študenti sa pri maľbe fotia,“ teší sa dekan, podľa ktorého by tento týždeň mala byť práca dokončená podpismi umelcov na stene.
Viac vo fotogalérií.
Foto: Veronika Janušková [ad][/ad]Odporúčané články
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.