Stúpa vek pri uzatváraní sobáša i dĺžka manželstiev, ktoré sa rozvádzajú
Slováci vstupujú do sobáša čoraz neskôr, zároveň stúpa počet dlhoročných manželstiev, v ktorých si partneri dajú rozvodom “druhú šancu”. Vyplýva to zo zistení Štatistického úradu (ŠÚ) SR, týkajúcich sa demografických procesov v SR.
V kontexte desaťročného vývoja (2009 – 2018) sa priemerný vek slovenských mužov i žien, vstupujúcich do manželstva, zvýšil o dva a pol roka. “Priemerný vek mužov, ktorí sa ženili v roku 2009, bol takmer 32 rokov, u vydávajúcich sa žien to bolo necelých 29 rokov. V roku 2018 už mali muži pri vstupe do manželstva v priemere viac ako 34 rokov (34,2) a ženy vyše 31 rokov (31,3),“ informovala riaditeľka odboru štatistiky obyvateľstva ŠÚ Zuzana Podmanická.
[ad][/ad]Regionálne rozdiely sú výrazné
Generálna riaditeľka sekcie sociálnych štatistík a demografie ŠÚ Ľudmila Ivančíková doplnila, že regionálne rozdiely v rámci priemerného veku sobášiacich za rok 2018 robili až päť rokov. “Najvyšší priemerný vek sobášiacich sa bol v roku 2018 v Bratislavskom kraji – u mužov to bolo 36 a u žien 34 rokov, naopak, najnižší priemerný vek mužov a žien vstupujúcich do manželstva bol v Prešovskom kraji – 31 rokov u mužov, 29 rokov u žien,” spresnila Ivančíková.
Stále menej je ľudí, ktorí uzatvorili sobáš do 24 rokov veku. “V roku 2009 to bolo 15 percent mužov a 30 percent žien, v roku 2018 už v rámci celej skupiny sobášiacich patrilo do tejto vekovej kategórie len deväť percent mužov a 18 percent žien,” informovala Podmanická. Najväčší počet sobášov uzatvárajú počas celého sledovaného obdobia (2009 – 2018) muži a ženy vo veku 25 – 29 rokov, nasleduje skupina 30 až 34 rokov.
Počet sobášov sa v uplynulých desiatich rokoch zvýšil z 26.356 (2009) na 31.177 (2018), zvyšuje sa však i skupina sobášaschopného obyvateľstva, teda tých, ktorí by mohli uzatvoriť manželstvo (slobodní, rozvedení, ovdovené osoby). V roku 2009 ich bolo 1.999.044, v roku 2018 už 2.223.803.
[ad2][/ad2]Rozvodovosť klesá
Pokiaľ ide o rozvodovosť, od roku 2009 sa znížila vo všetkých krajoch Slovenska. Klesá i počet rozvodov s maloletými deťmi. “Pred desiatimi rokmi ich bolo 8155, v roku 2018 to bolo 5653 prípadov. Stále však viac ako polovica rozvodov je v rodinách, kde žijú maloleté deti,“ informovala Podmanická.
V medziregionálnom porovnaní za rok 2018 zaznamenali najviac rozvodov v Bratislavskom a Trnavskom kraji, najmenej v Prešovskom kraji. “Index rozvodovosti je najvyšší v Trnavskom kraji, kde na 100 sobášov pripadá 37 rozvodov, najnižší v Prešovskom kraji, kde na 100 sobášov pripadá 20 rozvodov,“ spresnila Ivančíková.
Vo všeobecnosti stúpa priemerná dĺžka manželstva, po ktorej k ukončeniu partnerstva dochádza, a to až na 15,4 roka. “Ide predovšetkým o dôsledok rastu početnosti rozvodov po dlhšej dobe trvania manželstva, napríklad rozvody po 25 a viac rokoch trvania manželstva v roku 2018 tvorili 21 percent všetkých rozvodov,“ uviedla Podmanická. “V minulom roku sa skončilo rozvodom aj manželstvo, ktoré trvalo 60 rokov,“ doplnila zaujímavosť.
Najčastejšou príčinou rozvodu manželstiev bola v celom sledovanom období u oboch pohlaví rozdielnosť pováh, názorov a záujmov. V roku 2009 bola dôvodom 61 percent rozvodov, v roku 2018 bola dôvodom rozpadu 70 % rozvedených manželstiev.
(TASR, EK)
[ad3][/ad3]Odporúčané články
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.