Teplú vodu na Zemplíne vraj objavil paholok zemana
Od roku 1993 si ľudia na celom svete 22. marca pripomínajú Svetový deň vody. Bez nej by totiž život na našej Zemi neexistoval. Tento deň je vhodnou príležitosťou, aby sme si pripomenuli, aká je voda pre nás dôležitá.
Všetci vieme, že voda je nenahraditeľná a bez nej neprežijeme. Málokto však o nej premýšľa aj ako o živine. Áno, voda je takisto živina a má nezastupiteľnú úlohu napríklad aj pri chudnutí. Približne 60 percent nášho organizmu tvorí voda. Je základnou zložkou krvi a iných telesných tekutín, je však aj v bunkách a naviazaná na molekuly bielkovín a sacharidov.
Pomaly a po dúškoch
Voda je jediná tekutina, ktorú naše telo potrebuje. Základné množstvo vody pre človeka na 24 hodín za bežných podmienok, bez ochorenia a bez teploty, je približne 2, 5 až 3 litre. To však neznamená, že zrána vypijeme rovno dva – tri litre a cez deň si nedoprajeme už ani jeden pohár. Je potrebné si to rozvrhnúť rovnomerne. Najideálnejšie je začať hneď po prebudení jedným pohárom. Po raňajkách si napríklad dopriať čaj a postupne tak pokračovať do večera. Ak ste typ, ktorý nedokáže vypiť pohár vody doslova na ex, stačí, že budete piť pomaly a po dúškoch.
Cítite sa dehydrovaný?
Pijete dostatok vody, ale neustále sa cítite dehydrovaný? Málokto vie, že nemá význam konzumovať pitnú vodu v nadmerných množstvách. Ide o to, že vo vode ešte čosi chýba – substancia, vďaka ktorej telo prijatú vodu využije. Možno sa vám to zdá zvláštne, ale voda musí obsahovať soli, aby sa v tele správne vstrebala, udržala a využila. Buď si môžete do pohára nalievať minerálne stolové vody, alebo si nasypať štipku soli do obyčajnej pitnej vody. Stačí naozaj zopár kryštálikov. Pocit smädu postupne vymizne.
Nenahraditeľná tekutina
Cieľom Svetového dňa vody, ktorý si pripomíname práve dnes, je upriamiť pozornosť svetovej verejnosti na vodu, ktorá je pre život na Zemi nenahraditeľná a ovplyvňuje všetky jeho sféry. Najdôležitejšími cieľmi tohto dňa je zvyšovať informovanosť o svetových problémoch súvisiacich s vodou a znižovanie počtu ľudí, ktorí nemajú prístup k pitnej vode, alebo ho majú obmedzený.
Až 71 percent povrchu našej planéty pokrýva voda. Z toho vyše 96 percent sa nachádza v oceánoch. Zvyšná voda je v jazerách, riekach, ľadovcoch, vodnej pare, ale i v rastlinách, živočíchoch , teda aj v nás. Slaná voda tvorí až 97,7 percent z celkového množstva vody. Na sladkú vodu zostáva iba 2,3 percenta.
Geotermálna voda
Voda je jednoducho najcennejšia tekutina. Veľký poklad máme aj vo forme geotermálnej vody, ktorá sa nachádza v Thermal ŠÍRAVA SPA RESORT. Ukrýva v sebe liečivé účinky, pomáha nášmu fyzickému i duševnému zdraviu. O to viac, ak sa spojí s wellnessom. Zdravé účinky geotermálnej vody v obci Kaluža z hĺbky 960 m poznali už naši predkovia v 18. storočí, keď gróf Imrich Sztáray dal vybudovať v neďalekých Sobranciach kúpele. Prvé písomné zmienky o tejto vode sú však už z roku 1336.
Ide o veľmi vysoko mineralizovanú, neutrálnu vodu chloridovo-sodného typu. Iné merania poukázali na to, že ide aj o vodu termálnu a sírnu. Porovnaním vody z vrtu GTH-1 v Kaluži s vodami zo Sobraneckých kúpeľov je zrejmé, že majú takmer identické zloženie. Voda v týchto kúpeľoch sa využívala v minulosti predovšetkým na liečbu kožných a reumatických ochorení. Vrt GTH-1 je hlboký 940 metrov a teplota vody je približne 40 °C.
Jediné miesto na Zemplíne
Ak chcete na vlastnej koži pocítiť účinky geotermálnej vody nemusíte teda cestovať ďaleko. Stačí, ak navštívite Thermal ŠÍRAVA SPA RESORT či Thermalpark Šírava. Práve to sú jediné miesta na Zemplíne, ktoré využívajú geotermálnu vodu, ktorú už v minulosti využívali naši predkovia na kúpeľníctvo. Na svoju prevádzku využívajú vodu pochádzajúcu z vrtu GTH-1 ako termálnu vodu na kúpanie, ale tiež aj ako zdroj tepla na ohrev vody do ostatných bazénov.
Termálna voda sa využíva predovšetkým pri svalových, kožných a reumatických ochoreniach. Tiež je vhodná ako prostriedok na prehriatie celého organizmu, a teda na vytúžený relax. Dnešný svet je uponáhľaný, o tom nie je pochýb. Spojte svet zdravia a svet relaxu a dosiahnite fyzickú a duševnú rovnováhu.
Prvé zmienky o teplej vode sa šírili ako dedinské povedačky. Prvé písomné zmienky sú už z roku 1336. Prameň vraj objavil paholok zemana, ktorý šiel do lesa na drevo pre svojho pána. Pri hľadaní v tuhej zime objavil pramienok divnej vody. Prečo divnej? Voda ani v takom počasí nebola zamrznutá, dokonca bola teplá. A tak objavil prameň, ktorý dedinčania nazývali aj „horúci zázrak“, nakoľko bol pre dedinčanov požehnaním. Prameň sa využíval na súkromné účely niekoľko rokov.
Pravdepodobne aj kvôli nemu dostala obec, v ktorej sa prameň nachádzal, názov Kaluža. O prameni sa dozvedel aj gróf Imrich Sztáray. Ten poveril doktora Ľutovíta Russaya pričlenením oblasti Kaluža k Sobraneckým kúpeľom, ktoré dal vybudovať už v 18 storočí.
(ML)
Odporúčané články
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.