Tieto potraviny vám pomôžu vybieliť zuby
Kto by netúžil po zuboch bielych ako perličky? Prirodzenú farbu zubov však niekedy neporazí ani vytrvalá ústna hygiena. Najmä, ak nie je jedálniček podporou.
Ak chcete biele zuby, existujú jedlá a nápoje, ktorých by ste sa mali vyvarovať. Napríklad aj červené víno, karí a káva spôsobujú na zuboch škvrny. Keď po nich zostávajú fľaky na oblečení, prečo by takto nemali pôsobiť aj na váš chrup? Je dôležité si uvedomiť, že iné potraviny pôsobia presne opačne, a teda aktívne pracujú na čistení zubov.
[ad][/ad]Hviezdny úsmev
Správne hviezdy sa pýšia žiarivým chrupom, avšak posadnutosť bielymi zubami siaha omnoho viac do minulosti. Už egyptskí faraóni si nechávali vyrábať pastu s prímesou octu, aby mali čisté zuby. Nešlo však o modernú podobu bieliacich gélov, ktoré sľubujú zázračné účinky. Skôr verili prírode. Rimania tiež vyvinuli vlastnú techniku – kloktanie kozím mliekom alebo močom, pričom práve amoniak mal zuby vybieliť.
Osemnáste storočie zase prinieslo potieranie zubov kyselinou dusičnou, čo však malo za následok rozpad skloviny. Aké sú teda možnosti v súčasnosti? Buď profesionálne bielenie u dentistu či dentálneho hygienika, alebo domáce bielenie rôznymi gélmi, alebo sa môžete k hviezdnemu úsmevu „prejesť“.
Žutie a sliny pomáhajú
Strava vedúca k bielemu chrupu nie je len o obmedzení príjmu červeného vína a kávy, ale skôr o výbere druhov potravín, ktoré aktívne pracujú na čistení a ochrane vašich zubov. Ovocie a zelenina, ktoré je potrebujete prežúvať, pri tom pôsobia ako zubná kefka. Jablká, mrkva, karfiol, zelené fazuľky a zeler sú naozaj chrumkavé voľby. Účinné sú aj tvrdé syry, keďže pri žutí odstraňujú zo zubov častice potravín spôsobujúce povlak. Tieto druhy potravín tiež dostatočne masírujú ďasná, čím stimulujú krvný obeh, ktorý ich udržiava zdravé.
Zvýšenie tvorby slín pomáha udržiavať zuby belšie, takže citrusové plody, ako grapefruity, pomaranče, citróny a limetky pomáhajú prirodzene čistiť zuby. Jahody sú v tomto obzvlášť dobré, pretože obsahujú kyselinu jablčnú, enzým, ktorý podporuje produkciu slín. Zelenina bohatá na vlákninu, ako je napríklad brokolica, chráni zas pred zápalom ďasien. Ananás obsahuje látku bromelaín, ktorá zuby čistí a pôsobí protizápalovo.
Vápnik prispieva k bielosti zubov tiež, takže mliečne výrobky vrátane mlieka a jogurtov by mali do vášho jedálnička patriť. Kyselina mliečna pomáha aj zdraviu chrupu. A, samozrejme, treba piť aj veľa vody. Ide o jednu z najdôležitejších vecí, ktoré by mal človek v potrave prijímať, a navyše odplavuje z ústnej dutiny farbivá z potravín ešte predtým, než začnú pôsobiť.
Pozor na škvrny
Už sme spomínali, že červené víno, káva, čaj, kola a športové nápoje sú príčinou škvŕn na zuboch. Ak je to teda možné, skúste sa im vyhnúť. Škodcov však nájdeme aj medzi potravinami, napríklad černice, granátové jablká a čučoriedky, karí omáčky a sójovú omáčkou, sladkosti a potraviny s umelými farbivami. Ak si poviete, že si dáte teda víno biele, nepotešíme vás. Taktiež nie je pre zuby ideálne, pretože triesloviny a kyseliny v ňom taktiež farbia zuby.
Aké je teda riešenie? Všetko s mierou. Nemusíte si zakázať občasný pohárik červeného vína – veď predstavuje iné zdravotné benefity. Zostavte si jedálniček vyvážený, s dostatkom chrumkavej zeleniny a ovocia, mliečnych výrobkov a vody a, samozrejme, dodržiavajte ústnu hygienu, vrátane vyplachovania úst po jedle. Určite nezabúdajte ani na preventívne prehliadky u zubára.
[ad2][/ad2](TASR)
Odporúčané články
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.