Tulene majú sviatok
V piatok je Medzinárodný deň tuleňov a pripomíname si ho už od roku 1982. V tento deň mnohé mestá, zoologické záhrady a akvária organizujú špeciálne programy, činnosti a demonštrácie s cieľom upozorniť na krutosť lovu tuleňov. Dva druhy sa zo svetových vôd vytratili navždy.
Tento deň si pripomenie aj košická zoologická záhrada. V piatok (22. 3.) nebude chýbať pravidelné komentované kŕmenie o 11. a 14. hodine, ale aj mimoriadna prednáška.
[ad][/ad]„Nehostinný svet Arktídy a Antarktídy záujemcom predstaví prof. RNDr. Martin Bačkor, DrSc. z Ústavu biologických a ekologických vied Prírodovedeckej fakulty UPJŠ v Košiciach, ktorý bol členom medzinárodnej expedície v Antarktíde. O 15. hodine sa v klubovni Himaláje podelí o zážitky zo života v najchladnejšom kontinente, kde žijú niektoré druhy tuleňov,“ uviedla vedúca oddelenia vzdelávania a marketingu Zoo Košice Eva Malešová.
Odporúčané články
Každoročne vznikne na Slovensku približne 200 požiarov spôsobených nepozornosťou pri varení alebo zlým technickým stavom kuchynských spotrebičov. K 31. októbru tohto roku evidovali hasiči už 147 takýchto udalostí, pričom v desiatich percentách prípadov došlo aj k zraneniu.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.