Turistov do Hája láka anjel z hollywoodskeho filmu
V americkom akčnom filme Za nepriateľskou líniou z roku 2001, ktorého dej sa odohráva počas vojny v Bosne, tvorí súčasť scén veľká socha anjela s odlomeným krídlom. Vidno ju v úvode filmu aj v záverečnej „strieľačke“. Dnes možno tohto desaťmetrového anjela obdivovať v obci Háj v okrese Košice-okolie, kde sa z neho stala zaujímavá turistická atrakcia.
Divácky úspešná vojnová dráma s Owenom Wilsonom a Genom Hackmanom sa totiž nakrúcala na Slovensku a filmári na konci venovali sochu práve obci Háj, ktorá sa nachádza v údolí Slovenského krasu. Anjel stojí v areáli miestneho cintorína vedľa kostola.
Veľké lákadlo pre turistov
Starosta Hája Július Farkas potvrdzuje, že o túto kuriozitu majú veľký záujem turisti, ktorí zvyčajne smerujú aj k neďalekým Hájskym vodopádom.
„Sochu anjela navštevujú hlavne cez víkendy stovky ľudí z celého Slovenska aj zahraničia, či už z Maďarska, Poľska, Česka alebo iných krajín,“ uviedol.
Filmová rekvizita je vyrobená z polystyrénu a zvonku stvrdená cementáciou, aby vyzerala ako z kameňa. Anjel má na sebe stopy po guľkách, jedno krídlo má odstrelené. Keďže ide o veľký, ale krehký výtvor, treba sa oň starať.
„Samozrejme, potrebné sú opravy, náterom a lepením opravujeme dierky vytvorené počasím alebo vtákmi. Okolo sochy anjela sadíme okrasné rastliny a pravidelne kosíme,“ priblížil Farkas.
[ad][/ad]Spor o anjela
Pri atrakcii je aj informačná tabuľa opisujúca rekvizitu a nakrúcanie filmu. Filmový štáb mal podľa nej na tamojšom futbalovom štadióne svoje dielne a zariadenia na výrobu snehu.
„O anjela sa pôvodne sporili tri obce, ktoré sa nevedeli dohodnúť, komu má patriť. Hájčania to nakoniec vyhrali, lebo ponad obec oddávna vedie Anjelská cesta,“ uvádza text.
[ad2][/ad2](TASR)
Odporúčané články
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.