Týchto 9 zvierat, nie je tak nebezpečných ako sa zdá
Od masívnych šeliem až po malé plazy. Tieto zvieratá sú považované za jedny z najnebezpečnejších, no v skutočnosti to tak nie je.
Žraloky
Po celé desaťročia filmové trháky vykresľovali žralokov ako stroje na zabíjanie s chuťou na ľudské mäso. Útoky žralokov a najmä úmrtia sú však pravdepodobne oveľa zriedkavejšie ako si myslíte. Niektoré druhy žralokov, ako napríklad žralok veľrybí, nepredstavujú hrozbu pre ľudí vôbec. Dokonca aj druhy žralokov zodpovedných za najviac útokov na ľudí (žralok tigrovaný, žralok biely) sa nesnažia jesť ľudí. Uprednostňujú chuť rýb a tuleňov a v skutočnosti pre nich môžu byť ľudia ťažko stráviteľní. V priemere sú žraloky zodpovedné za šesť ľudských úmrtí ročne. To je výrazne menej ako u niektorých oveľa menej hrozivých tvorov, vrátane hrochov, slonov a kráv.
Medvede
Levy, tigre a medvede. Medvede sú v skutočnosti z týchto troch predátorov najmenej nebezpečné. Môže byť náročné získať presný odhad toho, koľko ľudí zabijú levy a tigre ročne, ale vždy je to o niečo viac ako štatisticky u medveďov. Odhady usmrtenia levom či tigrom sa môžu pohybovať od 50 do 100 ľudí ročne. Hnedé a čierne medvede ročne zabijú v priemere jedného až troch ľudí.
Pavúky
Uhryznutie Čiernou vdovou (Snovačka jedovatá) je smrteľné. Ale mnoho druhov pavúkov, dokonca aj niektoré z najväčších a najdesivejších, často nehryzú a určite vás nemôžu zabiť. Uhryznutie pavúkom usmrtí v Spojených štátoch v priemere sedem ľudí ročne. To je menej ako počet úmrtí spôsobený menej obávanými živočíchmi, ako sú mravce alebo včely.
Odporúčané články
Tento recept ponúka chutný a zdravý spôsob, ako pripraviť papriky so sviežou plnkou z bulguru, fety a aromatických byliniek. Skvelá voľba pre ľahší obed alebo večeru.
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.