Unikátne stavby Košíc
Existujú budovy a stavby, na ktorých sa architekti skutočne “vybúria”. Pozrite sa na niekoľko z nich, ktoré v Košiciach vzbudzujú ohlas a stoja za zmienku.
Centrum kultúry v kasárňach
Košičania sa pýšia najkrajším historickým zrenovovaným objektom – Kasárňami – Kulturpark. Zabodovali v medzinárodnej súťaži Baumit Lifr Challenge 66. V roku 2014 ich vyhlásili za najkrajší zrenovovaný historický objekt v Európe. Z bývalých nevyužívaných kasární z konca 19. storočia je dnes multifunkčné kultúrne centrum. Porota ocenila najmä fakt, že zrenovované fasády nestratili historickú atmosféru.
Synagóga umenia
K najimpozantnejším stavbám Košíc patrí budova, v ktorej dnes sídli Štátna filharmónia Košice. Pôvodne bola postavená na prelome rokov 1826 – 1927, ako neologická synagóga. Na vrchole elipsovitej kupoly sa pôvodne nachádzala šesťcípa Dávidova hviezda, ktorá je dnes nahradená lutnou – symbol umenia. Jedným z najvýznamnejších pozostatkov synagógy je tzv. „židovské nebo“ – pôvodná maľba na vnútornej strane kupoly, dnes oddelená od zvyšku sály stropom. Tá sa napriek viacerým stavebným úpravám uchovala dodnes. V súčasnosti je budova dejiskom rôznych podujatí, ktoré spestrujú život Košičanom.

Kontrast s historickou časťou
V období Slovenskej socialistickej republiky v rozmedzí rokov 1983 až 1987 vznikol najväčší obchodný dom svojho času – Združený Obchodný dom Dargov. Spočiatku sa nazýval Domino, no názov vraj výrazne pripomínal slovo dominus – pán. Keďže vo vtedajšom období architekt do stavby zakomponoval písmeno D, ktoré znázorňovalo logo obchodného domu, bolo potrebné vytvoriť názov, ktorý bude zhodný so začiatočnou iniciálkou. Obchodný dom Dargov je postavený na rohu Hlavnej a Štúrovej ulice a spolu s hotelom Doubletree by Hilton vytvára kontrast s historickou časťou mesta.

JK, ML
Foto 1: Ivan Fleischer Foto 2: Róbert Kočan Foto 3: Tomáš Tóth
Odporúčané články
Vianočná kapustnica patrí k neodmysliteľným pokrmom štedrovečerného stola a v mnohých domácnostiach sa dedí z generácie na generáciu. Spojenie kyslej kapusty, údeného mäsa, húb a korenín vytvára výraznú chuť, ktorá je typická pre slovenské Vianoce. Prinášame osvedčený recept v novinovom spracovaní, ktorý počíta s klasickými surovinami aj tradičným postupom prípravy. Polievka chutí najlepšie po odstátí a je vhodná na prípravu aj deň vopred.
Pýtali sme sa Košičanov, ako si predstavujú svoju štedrovečernú večeru. Dali sme im na výber medzi rezňom a rybou. Väčšina sa prikláňala k rezňu a jeden manželský pár bude mať na stole dokonca hneď všetko, aj vyprážané rezne aj rybu, aby si každý prišiel na svoje. Ako je to u vás doma?