Urbanova veža odhaľuje svoju pôvodnú krásu
Sedem mesiacov bola národná kultúrna pamiatka Urbanova veža zahalená lešením. Po obnove a reštaurovaní strechy a fasády až po prvé nadzemné podlažie sa opäť zaskvie v pôvodnej kráse.
V piatok (9. 10. 2020) začala demontáž lešenia. Je bodkou za prvou etapou finančne i odborne náročných prác, ktoré majú pamiatke vrátiť jej historickú tvár z obdobia pred rekonštrukciou v roku 1967, ktorú si vyžiadal zničujúci požiar 3. decembra 1966.
Ďalším krokom je obnova strechy nad arkádami. Po nej bude nasledovať druhá etapa – obnova priestoru pod arkádami, vrátane reštaurovania vzácnych náhrobných kameňov osadených do stien veže.
Nezisková organizácia Perly gotickej cesty, ktorá získala na medzinárodný projekt 536-tisíc eur z fondov Európskej únie, plánuje aj obnovu interiéru pamiatky. Dodávateľom je spoločnosť Villard, ktorá pracovala okrem iného na obnove Dómu sv. Alžbety, Kaplnky sv. Michala (získala cenu Fénix za najlepšie zrekonštruovanú pamiatku na Slovensku za rok 2006), Malej scény Štátneho divadla (Štúdio Smer), budovy Východoslovenského múzea, Kostola premonštrátov a ďalších pamiatok nielen v Košiciach.
[ad][/ad]Odporúčané články

Výskum Fakulty masmediálnej komunikácie UCM v Trnave ukázal, že Generácia Z má problém rozpoznať politickú reklamu, nerozlišuje medzi názorom, informáciou a manipuláciou a nevie, čo je dezinformácia.

Prvý máj sa už vyše 130 rokov spája s bojom za dôstojné pracovné podmienky, ale aj s tradíciami, ktoré oslavujú silu ľudskej práce, solidaritu a hodnoty komunity. Hoci sa jeho podoba v priebehu desaťročí menila, posolstvo zostáva: práca si zaslúži úctu.

Kombinácia šťavnatého hovädzieho mäsa duseného v červenom víne a nadýchanej domácej parenej knedle je dôkazom, že klasika nikdy neomrzí. Tento poctivý recept spája vône koreňovej zeleniny, výrazné tóny vína a jemnosť domácej knedle, čím vytvára harmonický chuťový zážitok, ktorý zahreje nielen žalúdok, ale aj dušu. Stačí pár základných surovín, trpezlivosť a výsledok poteší celú rodinu.