Úžasné nebeské divadlo. Slovensko sledovalo zatmenie Mesiaca
V utorok (16. júla) v noci bolo zo Slovenska viditeľné čiastočné zatmenie Mesiaca.
„Mesiac vyšiel16. júla o 20.40 hod. Čiastočné zatmenie sa začalo o 22.01 hod. Maximálna fáza zatmenia nastala o 23.31 hod. a počas nej bol tieň Zeme zakrýtý 65 percentami mesačného kotúča. Mesiac vyšiel z tieňa Zeme o 00.59 hod.,“ vysvetlil vedecký pracovník Astronomického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV) v Tatranskej Lomnici Ján Svoreň.
Podľa SAV bolo možné už pri východe mesiaca pozorovať náš prirodzený satelit v polotieni. Mesiac z neho vyšiel ešte pred svojím západom o 02.17 hod. Zemský polotieň bol však voľným okom pozorovateľný len pri výnimočne kvalitných pozorovacích podmienkach.
Foto: TASRVidieť sme mohli aj planéty
„Jednotlivé zatmenia sa líšia farbou a svetlosťou tieňa. Závisí to na stave zemskej atmosféry, cez ktorú prechádzajú slnečné lúče. Napríklad po silnej erupcii sopky, keď je zemská atmosféra zaprášená popolčekom, býva tieň veľmi tmavý. Relatívnu tmavosť zatmení hodnotí takzvaná Danjonova škála,“ povedal Svoreň.
V utorok bolo možné na oblohe pozorovať ešte aj planétu Saturn v súhvezdí Strelca a planétu Jupiter v súhvezdí Hodonosa.
[ad][/ad]Odporúčané články
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Tento recept ponúka chutný a zdravý spôsob, ako pripraviť papriky so sviežou plnkou z bulguru, fety a aromatických byliniek. Skvelá voľba pre ľahší obed alebo večeru.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.