V blízkosti Košíc prenášali migrujúce žaby
Deň Zeme nezobúdza iba ochranárske organizácie a mladých prírodovedcov. Sú ľudia, ktorí nepotrebujú dátum v kalendári, aby poskytli pomoc tam, kde je to momentálne najviac potrebné.
Tak to je aj v čase takzvanej migrácie žiab. Keď hľadáte odpoveď na otázku, prečo žaby každý rok takto hromadne migrujú, odpoveď je jednoduchá. Chodia totiž prezimovávať do lesov a hájikov, kde pod hromadami lístia nachádzajú “teplý” úkryt pred zimou. Ale kým zimná “migrácia” nie je tak okato pozorovaná, pretože sa nedeje takto hromadne a spontánne, na jar je to iné.
Žaby sa zobudia skoro naraz, keď ich na pochod vyženie slniečko. Rovnako sa im takmer naraz zachce postarať sa, aby im nevyhynul rod a už cestou si vyhliadnu statnú samicu, na ktorú sa zavesia – často i dvaja naraz.
Žaby rôznych druhov hľadajú mokrade a najlepšie sú pre ne jazierka so stojacou vodou alebo mierne toky, kde nakladú vajíčka. Idú za “nosom”, kde túto vodu cítia, nepoznajúc prekážky. Aj v Malej Lodine ich takto migrujú stovky. Mnohé pri prechode cez cesty a vozovky prídu o život. Priamy zber a prenos migrujúcich živočíchov na komunikáciách v Malej Lodine je síce jednoduchá, ale časovo nákladná metóda. O toto núdzové riešenie sa cez víkend postarala pani Andrea Ščerbanovská – chalupárka z Košíc, ktorej pomáhal miestny občan Vladimír Bráger.
Pomoc žabám nevyžaduje žiadne technické a finančné vybavenie, je však fyzicky náročná. Prenos žiab zabezpečovali aj v nočných hodinách, kedy vo veľkom migrujú cez cestu.
Ak chcete pre záchranu týchto užitočných živočíchov niečo urobiť aj vy, nečakajte na žiadne spoločenské výzvy. Jednoducho sa lepšie okolo seba rozhliadnite a porozmýšľajte, ako by ste mohli žabkám ich nevyhnutnú životnú cestu uľahčiť.
Foto: Jozef Jarošík
Odporúčané články
Čaj môžeme vnímať ako druhý najobľúbenejší nápoj po káve. Tento nápoj vie zahriať počas studených dní, uvoľniť telo, ale aj zlepšiť náladu. Existuje niekoľko stoviek druhov čaju, pričom mnohé z nich sa v domácnostiach používajú ako prírodné liečivá.
Pripravte si tradičné slovenské jedlo, ktoré nechýba na žiadnom vianočnom stole ani v nedeľnom obedovom menu. Krok za krokom vám ukážeme, ako dosiahnuť dokonalý vyprážaný bravčový rezeň so studeným zemiakovým šalátom, ktorý chutí presne tak, ako si ho pamätáte z detstva.