V košickej zoo dočasne ukončili chov tamarína pinčieho
Zoologická záhrada po 17 rokoch ukončila chov tamarína pinčieho. Tri samičky, matku a dve odrastené mláďatá previezli do ZŠ a MŠ Maximiliána Hella v Banskej Štiavnici.
„Dôvodom ukončenia chovu je príliš početné zastúpenie našej chovnej línie v európskych zoologických záhradách. K tomuto riešeniu sme pristúpili po konzultácii a so súhlasom koordinátorky,“ informovala Eva Malešová zo zoo.
Zoologická záhrada začala chovať tamaríny pinčie v decembri 2001. Prvé mláďatá sa narodili v roku 2004. Počas celej histórie chovu odchovali 13 mláďat.
Tamarín pinčí sa vyskytuje v severovýchodnej Kolumbii medzi riekami Rio Atrato a Rio Cauca. Obvykle vytvára rodinné skupiny troch až deviatich jedincov.
Tamarín pinčí patrí medzi kriticky ohrozené druhy. V rokoch 2008 až 2010 bol zaradený medzi 25 najohrozenejších primátov sveta. Príčinou tejto situácie je najmä ničenie pralesov, ale aj ilegálny odchyt. „V budúcnosti plánujeme chov týchto malých primátov obnoviť. Budeme čakať na rozhodnutie koordinátorky a na skupinu, ktorú by sme mohli aj rozmnožovať,“ doplnila Malešová.
Čítajte aj:
Odporúčané články
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.