V kuchyni s odborníčkou na klíčky
Vyzerajú ako špendlíková hlavička, sú drobné a nenápadné. Je v nich však sila, o akej sa vám ani nesnívalo! Klíčky sú prírodné zásobárne koncentrovanej energie, vitamínov a minerálov, antioxidantov a chlorofylu. Ako ich po celý rok využiť a ako ich vypestovať, vie najlepšie Katka Kopúnová zo Sprout Me.
Na začiatku bolo ochorenie blízkeho človeka a rozhodnutie zmeniť jeho jedálny lístok. „Zistila som, že ma to baví, že záujem o zdravé jedlo súvisí tak trochu aj s mojou vášňou pre záhradkárčenie, posadnutosťou čerstvou zeleninou, ovocím, obilninami i strukovinami. Sama na sebe som zistila, ako fantasticky sa cítim,“ hovorí Katka, ktorá drobné semienka nakličuje už roky a vraví – asi jej napokon bolo súdené zaoberať sa práve klíčkami. Začala zháňať chemicky neošetrené semienka a nakličovacie nádobky po celej Európe a koncom roku 2013 ponúkla svoje prvé klíčky zvedavým záujemcom v bratislavskej Starej tržnici.
Aké boli prvé reakcie okoloidúcich?
Prišla som do tržnice s dvomi – tromi druhmi semienok a dávala som ľuďom moje klíčky ochutnávať. Veľmi ma prekvapilo, ako pozitívne reagovali. Teraz som tam prakticky každý víkend, pridávam nové semienka, nejaké nádoby som vypustila, iné zase doplnila a nestíham sa čudovať, aké fantastické ohlasy sú na môj koníček.
Je pestovanie klíčkov zložité?
Nie, ak si vyberiete kvalitné semienka a nádobku. Jediné, čo si klíčky potom vyžadujú, je voda a trochu vášho času – pol minúty ráno i večer, keď sa semienka zavlažujú a preplachujú. Platí tu jediné pravidlo – treba ich udržiavať vlhké. Ak by vyschli, prestanú rásť, ak by ste to s vodou zas prehnali, hrozí pleseň.
Klíčky vraj majú veľkú moc…
Zistila som, že klíčky sa umiestňujú v rebríčkoch top zdravých potravín na popredných miestach. Sú nutrične takmer dokonalé, s veľmi vysokou koncentráciou hodnotných látok. Nakličovať môžeme obilniny, strukoviny alebo zelené rastliny, ako reďkovka, brokolica, žerucha, rukola, horčica, a práve poslednej skupine sa venujem najviac. Klíčky zelených rastlín obsahujú najviac fytochemických látok, ktoré zvyšujú rastlinke imunitu a my si ich konzumáciou môžeme zvýšiť vlastnú.
Ako často ich treba konzumovať, aby to naše telo pocítilo?
Často sa na mňa obracajú ľudia s rôznymi zdravotnými problémami s otázkou, či im pomôže, ak začnú konzumovať klíčky. Moja odpoveď je zakaždým rovnaká. Klíčky vám nikdy nepomôžu, ak to bude jediná vec, ktorú vo svojom živote zmeníte.
Ako máte klíčky v kuchyni najradšej?
Milujem šaláty, ktoré sú mojou závislosťou a klíčkami v nich nikdy nič nepokazíte. Rovnako chutí kvalitný chlebík, na ktorý stačí nakrájať avokádo, trošku osoliť, poliať olivovým olejom, posypať čili a akýmikoľvek klíčkami.
Ktoré klíčky víťazia v obľúbenosti medzi ľuďmi?
Myslím, že vo všeobecnosti ľuďom najviac chutia klíčky červenej a bielej reďkovky. Ľudia dokonca vravievajú, že ich „pravá“ reďkovková chuť vracia do detstva. Mnohí majú tiež radi chuťovo výrazné horčičné klíčky alebo naopak, jemnučké klíčky mungo fazuľky.
Dajte si chlebík s klíčkami!
– smotanová nátierka, vajce natvrdo, avokádo, korenie a klíčky bielej reďkovky
– nátierkové maslo, údený losos, uhorka a klíčky cibuľky
– cottage cheese, plátky údeného syra, vlašské orechy, zrniečka granátového jablka, klíčky zelenej šošovice
– smotanová nátierka, plátky manga, syr s modrou plesňou, kešu oriešky, klíčky žeruchy
– smotanová nátierka, kolieska červenej reďkovky, kolieska feferónky, klíčky čiernej šošovice
Pavla Kubeldová
Foto: Katarína Kincelová, EVITA magazín
Odporúčané články
Tento recept ponúka chutný a zdravý spôsob, ako pripraviť papriky so sviežou plnkou z bulguru, fety a aromatických byliniek. Skvelá voľba pre ľahší obed alebo večeru.
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.