V Lemešanoch nainštalovali nadrozmernú veľkonočnú kraslicu
Na námestí v obci Lemešany v okrese Prešov nainštalovali v sobotu najväčšiu kraslicu na Slovensku, ozdobenú vrchnákmi z PET fliaš. Nadrozmerné vajce, ktoré meria 510 centimetrov a váži približne 600 kilogramov, je zapísané do Knihy slovenských rekordov.
„Inšpiroval nás rekord v Pavlovciach nad Uhom. Deti mi zbierali vrchnáky z PET fliaš. Nevedeli sme, čo s nimi, tak som urobil do svojej záhradky polystyrénové polmetrové vajce – kraslicu. Keď po veľkonočných sviatkoch hlásili v rádiu, že je nejaký slovenský rekord týkajúci sa kraslice, tak sme si povedali, že urobíme desaťkrát väčšiu,“ uviedol pre TASR autor myšlienky a realizátor Jozef Kuruc z Lemešian.
[ad][/ad]Najprv bolo podľa neho potrebné vyzbierať dostatočný počet vrchnákov, obrátil sa preto na materskú školu, vyhlásil súťaž v zbere a pomohli mu i zo Základnej školy v Budimíre. „Keď sme mali vrchnákov už dosť, zohnal som sponzorov na materiál. Potrebovali sme asi 21 kubických metrov 15 centimetrov hrubého polystyrénu. Robili sme polmetrový korpus. Je tam 33 vrstiev, ktoré sme najprv potrebovali orezať, zmontovať, znova orezať a obrúsiť. Na to sme dali stierku a na ňu sa bielym exteriérovým lepidlom podľa vzorky lepili vrchnáky,“ vysvetlil Kuruc. „Najprv sa do toho zapojila rodina a potom sa pridali i ostatní. Pomohla nám i obec a sponzori,“ dodal Kuruc.
Kraslica má v najširšej časti obvod 958 centimetrov a pri jej výrobe použili približne 60.000 vrchnákov. Na jej vrchnej časti je zo štyroch strán vyobrazený erb obce Lemešany.
(TASR)
foto: tasr
Odporúčané články
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.