V máji si doprajte ovocie lásky
Máj je zasvätený prebúdzajúcej sa prírode. Všade navôkol vidíme záhrady a lúky posiate farbami. Je to jeden z tých mesiacov, s ktorým sa úzko spája aj samotná láska. Vybrali sme pre vás preto ovocie predstavujúce gurmánske pokušenie, ktoré je zároveň označované za plody lásky.
Maracuja
Maracuja je ovocím lásky, a to doslova. Angličania ho nazývajú „passion fruit“, čo v preklade znamená vášnivé ovocie. Osviežujúce tropické plody sú známe najmä v rovníkových krajinách. V našich končinách je maracuja považovaná skôr za exotiku. Chuťou pripomína marhule alebo hrozno. Obsahuje kvalitné bielkoviny, vhodná je preto napríklad aj po športe či väčšej fyzickej námahe. Pod tvrdou tmavofialovou šupkou sa ukrýva šťavnatá, želatínová dužina. Maracuja sa hodí najmä do čerstvých ovocných šalátov, dezertov, chladených piškótových múčnikov, miešaných koktejlov, do džúsov, džemov či zmrzlín.

Jahody
V minulosti boli práve jahody považované za ovocie lásky. Vďaka zvodnej farbe aj chuti naďalej predstavujú symbol leta a horúcich dní. Sú nielen chutné, ale aj zdravé. Obsahujú málo cukrov a vďaka nízkej energetickej hodnote sa od nich nepriberá. Využiť sa dajú v studenej kuchyni aj na prípravu rôznych lahodných koláčov a tort. Výborne chutí aj jednoduché a osviežujúce smoothie, pripravené z kombinácie jahôd a banánu, prípadne aj kiwi.
Liči
Malé biele želatínové plody v jemnej červenkastej pichľavej škrupinke, aj to sú exotické liči. Darí sa im najmä v teplých zemepisných šírkach. V Číne, odkiaľ má liči pôvod, považujú tento sladkastý plod za ovocie lásky. V krajinách Orientu si ho zvyknú pridávať aj do čaju. Spoznáte ho podľa charakteristickej sladkastej vône, ktorá pripomína ruže či muškáty. Liči je skutočne vodnaté ovocie – obsahuje až 80 % vody. Vďaka nízkemu množstvu kalórii je ideálne aj pri chudnutí.

Granátové jablko
Granátové jablko pochádza z indickej oblasti Himálají, no veľmi obľúbené je aj v Egypte. V gréckej mytológii ho dokonca považujú za symbol bohyne lásky Afrodity. Charakteristické šesťcípe semená ukryté v priesvitnej červenej dužine sa považujú za symbol plodnosti a hojnosti. Zároveň bojujú proti starnutiu a pôsobia proti vysokému krvnému tlaku a cholesterolu. Čerstvé jablká si zachovávajú najviac vitamínov a živín, výborné sú aj ako vo forme džúsov a štiav, či ako súčasť ovocných šalátov. Jadierka výborne chutia v kombinácii s bielym jogurtom či ako plnka do palaciniek. V teplej kuchyni sa hodia ku kuraciemu mäsu v podobe sladkastej omáčky.
Jana Katerji
Foto: shutterstock
Odporúčané články
Veľa ľudí je presvedčených, že atramentové tlačiarne sú oveľa vhodnejšie na príležitostnú tlač, pretože sú lacnejšie. Pravdou však je, že ak tlačíte predovšetkým textové dokumenty, nie je problém nájsť v súčasnosti kvalitné, ale hlavne lacné laserové modely. Že neviete, ktoré laserové tlačiarne stoja za to? To je v poriadku. V nasledujúcich riadkoch vám dáme niekoľko tipov.
Pivovarský guláš patrí medzi najobľúbenejšie jedlá, ktoré spájajú silnú chuť hovädzieho mäsa, karamelizovanej cibule a výrazného vývaru. Vďaka pivu získava jemnú horkasto-sladkú arómu a plnšiu chuť, ktorá sa počas pomalého dusenia dokonale prepojí.
Špenát s volským okom a zemiakmi patrí medzi klasické, rýchle a výživné jedlá slovenskej kuchyne. Spojenie krémového špenátu, jemných varených zemiakov a čerstvo pripraveného volského oka vytvára jednoduchý, no mimoriadne chutný obed či večeru. Tento recept je nenáročný na prípravu, vyžaduje iba bežné suroviny a zvládnete ho pripraviť aj počas rušného dňa.