V Moldave nad Bodvou vítali jar
Tradičným vynášaním Moreny oslávili v piatok (22. 3.) príchod jari v Moldave nad Bodvou v okrese Košice – okolie.
V Moldave túto tradíciu obnovili pred 30 rokmi členovia bývalého Miniklubu, ktorý pôsobil pri mestskom kultúrnom stredisku.
„Neboli to folkloristi, ale skôr recesisti, ktorí sa tu neformálne stretávali, ale aj vzdelávali. Morena bola len čierna bábka so žltou tvárou, lebo to boli klubové farby, a podobala sa skôr na smajlíka ako na tradičné slamené figuríny, ktoré sa do 50. rokov minulého storočia vynášali v okolitých dedinách. Hŕstka klubistov sa prešla s bábkou po meste, zastavila sa na mestskom národnom výbore, kde ich jeho vtedajší predseda Ivan Sokolovský pohostil šiškami,“ zaspomínala Jana Kovácsová, vtedajšia vedúca klubu.
Tradícia sa pritom podľa nej neujala hneď na prvý raz a boli roky, keď sa Morena nevyniesla, ale aj také, keď sa vynášala trikrát. Po Nežnej revolúcii, keď sa zvyk rozšíril aj do okolia, ho gymnazisti z Moldavy nad Bodvou predvádzali aj v Rudníku a Poproči, kde si nositelia tradícii ešte naň spomínali. K Morene vtedy pribudol aj „dzedo“.
Každý rok inak
Zapaľovanie Moreny je tiež rituál, ktorý každý rok dopadne inak. Väčšinou je potrebné bábku poliať nejakou horľavinou. „Preto, keď sa raz obliala aj tyč a súčasný primátor Slavomír Borovský ju podpálil, takmer mu vzplanula aj ruka. V troch dekádach bol aj rok, keď ju nebolo možné horiacu hodiť do Bodvy, lebo v nej bolo málo vody,“ pokračovala Kovácsová.
Snáď najviac sa do pamäte Moldavčanov podľa nej vrylo vynášanie Moreny, keď ju „dievčatám na kultúre“ ukradli „chlapci z telky“ a vznikla z toho reportáž skrytej kamery, keďže krádež bola len zinscenovaná, ale hľadanie a panika reálne. Záznam mal veľký úspech, bol súčasťou Moldavských dní, vyhral niekoľko ocenení a často sa premietal aj v iných televíziách.
[ad][/ad]Novodobá tradícia
Zvyk už má svoju vlastnú novodobú tradíciu a prešiel ako väčšina folklórnych prejavov od pôvodnej recesie, cez hľadanie autentických foriem, rozširovanie a zužovanie repertoáru až po novodobé symbolické udržiavanie tradície, ktorá už k mestu Moldava nad Bodvou neodmysliteľne patrí.
Vynášanie Moreny je pravdepodobne starý pohanský zvyk spojený s kolobehom života v prírode. Najmä na vidieku pretrval aj v období kresťanstva.
[ad2][/ad2]Foto: Veronika Janušková
(TASR, JH)
Odporúčané články
Pripravte si tradičné slovenské jedlo, ktoré nechýba na žiadnom vianočnom stole ani v nedeľnom obedovom menu. Krok za krokom vám ukážeme, ako dosiahnuť dokonalý vyprážaný bravčový rezeň so studeným zemiakovým šalátom, ktorý chutí presne tak, ako si ho pamätáte z detstva.
Ryžový nákyp so slivkovým lekvárom patrí k tradičným sladkým jedlám, ktoré voňajú detstvom a domácou pohodou. Jemná ryžová hmota, našľahaná s vajíčkami, sa v rúre spája so šťavnatou vrstvou lekváru a vytvára sýty dezert či sladký obed, ktorý zasýti aj poteší.
Špenát s volským okom a zemiakmi patrí medzi klasické, rýchle a výživné jedlá slovenskej kuchyne. Spojenie krémového špenátu, jemných varených zemiakov a čerstvo pripraveného volského oka vytvára jednoduchý, no mimoriadne chutný obed či večeru. Tento recept je nenáročný na prípravu, vyžaduje iba bežné suroviny a zvládnete ho pripraviť aj počas rušného dňa.