V Nemocnici Košice-Šaca denne vyperú tonu bielizne
Nemocnica AGEL Košice-Šaca si ako jedna z mála nemocníc sama perie nemocničnú bielizeň. O celý servis sa starajú trinásti zamestnanci nemocnice.
V práčovni, ktorá sa nachádza priamo v areáli nemocnice, zabezpečujú pranie kompletnej zdravotníckej bielizne, bielizne pacientov, zamestnancov vrátane kuchynskej.
Aby zamestnanci zvládli tento nápor, majú k dispozícii dve veľkokapacitné prekladacie práčky na 120 kilogramov a jednu práčku menšiu na 90 kilogramov bielizne.
„Vzhľadom na množstvo pacientov a veľkosť nemocnice denne vyperieme približne 1 000 kilogramov bielizne a mesačne spotrebujeme viac ako 400 kilogramov pracieho prostriedku,“ hovorí vedúca práčovne Erika Fiľakovská.

Vlastná bielezeň iba na určitých oddeleniach
V indikovaných prípadoch sa bielizeň pred praním dezinfikuje, a až následne sa perie s nastavením teploty prania na 90 stupňov Celzia.
„Pri praní používame dezinfekčné a pracie prostriedky, ktoré spĺňajú bezpečnostné a legislatívne požiadavky. Riadime sa pokynmi uvedenými v Kartách bezpečnostných údajov,“ uvádza nemocničná hygienička Ľubomíra Bodnárová.
[ad][/ad]Pacienti majú v niektorých prípadoch dokonca možnosť doniesť si vlastnú bielizeň, ale iba na určitých klinikách a oddeleniach, na ktorých to epidemiologická situácia umožňuje. Nemocničnú bielizeň používajú pacienti na pracoviskách Oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny, jednotkách intenzívnej starostlivosti a vždy u pacientov s infekčným ochorením.
[ad2][/ad2]Odporúčané články
Vedci zistili, že ľudia v krajinách s rozšírenou viacjazyčnosťou majú menšiu pravdepodobnosť, že vykazujú známky zrýchleného starnutia. Monolingualisti naopak s väčšou pravdepodobnosťou vyzerajú biologicky staršie, ako je ich vek. Už znalosť jedného ďalšieho jazyka má badateľný ochranný účinok, píše ScienceAlert.
Čaj môžeme vnímať ako druhý najobľúbenejší nápoj po káve. Tento nápoj vie zahriať počas studených dní, uvoľniť telo, ale aj zlepšiť náladu. Existuje niekoľko stoviek druhov čaju, pričom mnohé z nich sa v domácnostiach používajú ako prírodné liečivá.
Pivovarský guláš patrí medzi najobľúbenejšie jedlá, ktoré spájajú silnú chuť hovädzieho mäsa, karamelizovanej cibule a výrazného vývaru. Vďaka pivu získava jemnú horkasto-sladkú arómu a plnšiu chuť, ktorá sa počas pomalého dusenia dokonale prepojí.


