V Nemocnici Košice-Šaca denne vyperú tonu bielizne
Nemocnica AGEL Košice-Šaca si ako jedna z mála nemocníc sama perie nemocničnú bielizeň. O celý servis sa starajú trinásti zamestnanci nemocnice.
V práčovni, ktorá sa nachádza priamo v areáli nemocnice, zabezpečujú pranie kompletnej zdravotníckej bielizne, bielizne pacientov, zamestnancov vrátane kuchynskej.
Aby zamestnanci zvládli tento nápor, majú k dispozícii dve veľkokapacitné prekladacie práčky na 120 kilogramov a jednu práčku menšiu na 90 kilogramov bielizne.
„Vzhľadom na množstvo pacientov a veľkosť nemocnice denne vyperieme približne 1 000 kilogramov bielizne a mesačne spotrebujeme viac ako 400 kilogramov pracieho prostriedku,“ hovorí vedúca práčovne Erika Fiľakovská.
Vlastná bielezeň iba na určitých oddeleniach
V indikovaných prípadoch sa bielizeň pred praním dezinfikuje, a až následne sa perie s nastavením teploty prania na 90 stupňov Celzia.
„Pri praní používame dezinfekčné a pracie prostriedky, ktoré spĺňajú bezpečnostné a legislatívne požiadavky. Riadime sa pokynmi uvedenými v Kartách bezpečnostných údajov,“ uvádza nemocničná hygienička Ľubomíra Bodnárová.
[ad][/ad]Pacienti majú v niektorých prípadoch dokonca možnosť doniesť si vlastnú bielizeň, ale iba na určitých klinikách a oddeleniach, na ktorých to epidemiologická situácia umožňuje. Nemocničnú bielizeň používajú pacienti na pracoviskách Oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny, jednotkách intenzívnej starostlivosti a vždy u pacientov s infekčným ochorením.
[ad2][/ad2]Odporúčané články
Tento recept ponúka chutný a zdravý spôsob, ako pripraviť papriky so sviežou plnkou z bulguru, fety a aromatických byliniek. Skvelá voľba pre ľahší obed alebo večeru.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.