V obci Vyšná Myšľa zachovali močidlo, stalo sa súčasťou oddychovej zóny
Na máčanie ľanových a konopných snopov slúžili kedysi v okolí dedín takzvané močidlá. Jedno z nich v upravenej podobe možno dodnes vidieť vo Vyšnej Myšli, okres Košice-okolie, kde sa stalo súčasťou oddychovej zóny s názvom „Močidlo“.
Ide o miestne žriedlo prírodnej nezamŕzajúcej vody, ktorá má stálu teplotu 14 stupňov.
„Je to výdatný prameň s čistou vodou, vpredu zvykli prať biele plátno, vzadu tmavé. Ešte v 80. i 90. rokoch minulého storočia bolo bežným javom, že tam ženy z obce chodili prať,“ priblížil starosta Vyšnej Myšle Marek Habina.
[ad][/ad]Rekonštrukcia areálu
V roku 2013 obec realizovala rekonštrukciu areálu.
„Vybudoval sa tam altánok s lavičkami, mostík cez potok, kamenné ohnisko, pribudla nová zeleň. Slúži to na oddych a posedenie pre obyvateľov i návštevníkov obce, ako aj prechádzajúcich cyklistov,“ priblížil Habina.
Cez obec totiž vedú cyklostrasy v smere na Veľký Milič, do Nižnej Myšle či Skároša. Vytekajúca voda napája priľahlú mokraď zvanú Rybník, ktorá v Košickej kotline predstavuje jedno z posledných útočísk pre ohrozené populácie obojživelníkov. Žijú tu mloky, skokany, kunky či rosničky.
Minulý rok obec v spolupráci s miestnou speváckou skupinou Odvážne ženy zorganizovala na Močidle kultúrne podujatie spojené s ukážkami, ako sa v minulosti pralo na rybníku. Zábery z neho možno vidieť na informačnej tabuli.
Vyšná Myšľa leží na úpätí Slanských vrchov pri rieke Olšava, jej dominantou je rímskokatolícky kostol z roku 1894. V súčasnosti má obec 965 obyvateľov, toho roku si pripomenula 695. výročie prvej písomnej zmienky, pôvodne plánované oslavy však pre pandémiu ochorenia COVID-19 zrušili. V obci pôsobí aj bežecký klub, ktorý v lete organizuje tradične beh Vyšnou Myšľou, aj tohto podujatia sa pre koronavírus museli tento rok vzdať.
V rámci projektov má obec v rozpracovaní zníženie energetickej náročnosti budovy obecného úradu, premenu bývalej požiarnej zbrojnice na komunitný dom, či rekonštrukciu šatní na miestnom ihrisku.
[ad2][/ad2]Foto: TASR
(TASR)
Odporúčané články
Kapustové strapačky s údeným mäsom patria medzi najobľúbenejšie tradičné jedlá slovenskej kuchyne. Sú jednoduché na prípravu, plné výrazných chutí a skvele zasýtia. Kombinácia čerstvo uvarených strapačiek, kyslej kapusty a údenej slaniny či mäsa vytvára jedlo, ktoré sa na stole objavuje najmä v chladnejších mesiacoch.
Vedci zistili, že ľudia v krajinách s rozšírenou viacjazyčnosťou majú menšiu pravdepodobnosť, že vykazujú známky zrýchleného starnutia. Monolingualisti naopak s väčšou pravdepodobnosťou vyzerajú biologicky staršie, ako je ich vek. Už znalosť jedného ďalšieho jazyka má badateľný ochranný účinok, píše ScienceAlert.
Ryžový nákyp so slivkovým lekvárom patrí k tradičným sladkým jedlám, ktoré voňajú detstvom a domácou pohodou. Jemná ryžová hmota, našľahaná s vajíčkami, sa v rúre spája so šťavnatou vrstvou lekváru a vytvára sýty dezert či sladký obed, ktorý zasýti aj poteší.

