Vianoce boli štedrejšie ako vlani, pri darčekoch sme sa uskromnili
Tohtoročné vianočné stoly boli aj napriek pandémii na Slovensku štedrejšie ako vlani, pri darčekoch sa Slováci trochu uskromnili. Vyplýva to z prieskumu Slovenskej sporiteľne (SLSP).
Podľa štatistík SLSP zaplatili zákazníci kartou v potravinách počas štyroch decembrových týždňov približne o 10 % viac ako vlani. Priemerná platba v potravinách medziročne narástla z 20 na 22 eur.
Poklesol však objem platieb za nákup oblečenia či topánok, a to približne o 20 %. O desatinu poklesli platby za športové potreby, knihy, hračky, papiernictvo či ďalšie potreby a doplnky.
Celkovo však decembrové platby kartou klientov SLSP v obchodoch a na internete dosiahli vyše 733 miliónov eur, čo je iba o 1 % menej ako počas rovnakého obdobia minulého roku.
[ad][/ad]Adventné víkendy
„Adventné víkendy patria tradične medzi najsilnejšie dni v roku, keď sa Slováci pripravujú na Vianoce. Tento rok najviac míňali počas tretieho adventného víkendu, teda 12. až 13. decembra. Okrem toho, že išlo o posledný víkend, keď boli otvorené obchody, bol to zároveň aj povýplatný termín. Celkovo bol však najsilnejším decembrovým dňom piatok 18. decembra, počas ktorého naši klienti zaplatili v kamenných obchodoch kartou nákupy za viac ako 20 miliónov eur,“ priblížila hovorkyňa Slovenskej sporiteľne Marta Cesnaková.
Najslabším dňom v kamenných obchodoch bol podľa nej piatok 25. decembra a v e-shopoch Štedrý deň.
Nakupovanie v decembri
Pokiaľ ide o kamenné prevádzky, Slováci podľa Cesnakovej v decembri najviac míňali na jedlo, nasledovalo oblečenie a obuv a na tretej priečke boli pohonné látky.
V e-shopoch je už tradične na prvom mieste oblečenie a obuv, ľudia však nakupovali vo veľkom aj darčeky na trávenie voľného času a koníčky, míňali aj na drogériu, kozmetiku, skrášľovacie služby či na lekársku starostlivosť.
[ad2][/ad2](TASR)
Odporúčané články
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Tento recept ponúka chutný a zdravý spôsob, ako pripraviť papriky so sviežou plnkou z bulguru, fety a aromatických byliniek. Skvelá voľba pre ľahší obed alebo večeru.