Vlaky zdravia, ktoré chránia naše srdcia
Ešte do konca budúceho týždňa si môžu ľudia nechať odmerať krvný tlak vo vlakoch medzi Bratislavou a Košicami. Ide o takzvané “Vlaky zdravia”, ktoré počas septembra jazdia po Slovensku v rámci akcie Spolu chránime Vaše srdcia.
„Je to výborná príležitosť nechať si preveriť svoj zdravotný stav. Nič to nestojí, dokonca som rád, že viem, ako na tom zdravotne som,” opísal minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd), ktorý si dnes tiež nechal vo vlaku zmerať krvný tlak. Vyzval zároveň aj ostatných cestujúcich, aby tak urobili tiež.
Vo Vlakoch zdravia si môžu ľudia počas cesty nechať odmerať krvný tlak, cholesterol, cukor aj srdcovú arytmiu. Vypravuje ich štátna Železničná spoločnosť Slovensko počas septembra na trati Bratislava – Košice a späť, konkrétne tri dni v každom týždni. Celkovo ich je 12 a posledný vlak zdravia vyrazí na trať 28. septembra.
Odborníci si zároveň podľa hovorkyne ministerstva dopravy Karolíny Duckej posvietia na zdravie Slovákov aj priamo na vlakových staniciach v Bratislave, Košiciach a vo Zvolene. „Záujemcom zdarma zmerajú krvný tlak, cholesterol, cukor a srdcovú arytmiu, vďaka čomu spoznajú svoje riziko vzniku srdcovocievnych ochorení,” opísala. Cieľom akcie je podľa jej slov zvýšiť záujem ľudí o svoje zdravie a predchádzať tak srdcovocievnym ochoreniam, ktoré patria na Slovensku k najčastejším.
(TASR)
Odporúčané články
Každoročne vznikne na Slovensku približne 200 požiarov spôsobených nepozornosťou pri varení alebo zlým technickým stavom kuchynských spotrebičov. K 31. októbru tohto roku evidovali hasiči už 147 takýchto udalostí, pričom v desiatich percentách prípadov došlo aj k zraneniu.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.