Vo Svinici zažili pravý stredovek
Ani horúčava neodradila asi štyri desiatky milovníkov histórie, aby sa počas víkendu vybrali na cestu časom.
Cieľom bol koniec 15. storočia, presnejšie obdobie okolo roku 1490, keď sa v Uhorsku po smrti kráľa Mateja Korvína začína boj o uhorský trón.
Členovia známej košickej skupiny Via Cassa sa spoločne s priateľmi z prešovskej skupiny historického šermu Sarus rozhodli zrekonštruovať obdobie pred obliehaním Košíc. Utáborili sa v Svinici, malej obci neďaleko Košíc.
„Do Svinice mesto poslalo miestnu rotu, aby strážila cestu z Michaloviec do Košíc. Snažili sme sa zrekonštruovať, ako to mohlo vyzerať na takomto strážnom stanovisku,“ povedal pre košice:dnes Marián Kapinos z Via Cassa. „V úlohe povereného kapitána mesta som naverboval nejakých žoldnierov, vytvoril strážnu rotu a celú noc sme držali hliadky a strážili cestu do Košíc,“ pripomenul.
Do Svinice sa košickí priaznivci oživovania histórie chcú určite vrátiť. Pochvaľujú si nielen prostredie, ale aj spoluprácu so svinickou samosprávou, miestnym farárom i sponzormi. A možno návrat do stredoveku bude ešte o pár dní dlhší, pretože plánujú “potiahnuť“ na Slanský hrad a v tábore zorganizovať aj stredovekú tancovačku.
Foto: Juraj Gembický
Odporúčané články
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.