Voda je vzácna tekutina aj v Košiciach
Život závisí od vody, avšak zdroje pitnej vody sú obmedzené. V mnohých husto obývaných oblastiach dosahujú straty v rozmedzí 30 – 40 percent rozvádzanej vody. A keďže sa voda stáva istým druhom tovaru, je táto stratená voda ako komodita, ktorá neprináša príjem, stále dôležitejšia.
V našom meste je momentálne okrem horúčavy ešte aj množstvo rozkopávok. Okrem toho, že sa ukladajú nové koľajnice, robí sa aj revízia vodovodných a kanalizačných sietí, ktoré križujú električkové koľajnice.
Zdroje
Na začiatok sme chceli vedieť, aké sú zásoby vody v Košiciach. Od Adriany Marušinovej, PR zástupkyne Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti z agentúry Penelopa, s. r. o. sme sa dozvedeli, že pri zhodnotení všetkých vodných zdrojov po stránke kvantitatívnej a hlavne kvalitatívnej sú zásoby vody vo vodných zdrojoch pre Košice spoľahlivo riešené a výpadok ktoréhokoľvek zo zdrojov nemôže spôsobiť mimoriadnu situáciu v zásobovaní Košíc pitnou vodou. Na druhej strane aj priemerná mesačná spotreba vody má v posledných rokoch klesajúcu tendenciu.
Košická zásobáreň
„Košice majú niekoľko vodných zdrojov pitnej vody. Najväčším je vodárenská nádrž Starina (zabezpečuje zásobovanie napr. sídliska Ťahanovce a Furča).“ Druhým najvýznamnejším zdrojom je vodná nádrž Bukovec (zásobuje predovšetkým sídlisko KVP). Ďalej sú to prameň Drienovec a pramene Turňa nad Bodvou, taktiež pramene v Čermeli, vodné zdroje v Medzeve a napokon studne pri Hornáde. „Jedným z najstarších vodných zdrojov pre Košice sú studne pozdĺž rieky Hornád. Do dnešnej doby sa zachovali 4 studne a slúžia ako jeden zo spomínaných vodných zdrojov,“ dozvedeli sme sa od Adriany Marušinovej.
Horúčavy
Hoci v dôsledku horúčav môže dôjsť k poklesu hladín podzemných a povrchových zdrojov, zásobovanie pitnou vodou nie je v žiadnom prípade ohrozené, nakoľko vodné zdroje niekoľkonásobne kapacitne prevyšujú aktuálnu potrebu vody v meste Košice. Vysoké teploty neovplyvňujú kvalitu pitnej vody. Celá vodovodná sústava je projektovaná a vybudovaná tak, aby dodávaná pitná voda nebola ovplyvňovaná žiadnymi klimatickými zmenami.
Spotreba
A koľko vody spotrebujú Košičania mesačne? Podľa vyjadrení Adriany Marušinovej je spotreba stabilná, extrémne výkyvy nie sú. Priemerne mesačne spotrebujeme v meste okolo 900 tis. m3 vody.
Životnosť
Životnosť vodovodných potrubí v závislosti od použitých materiálov je tridsať až sto rokov. Výmena, resp. rekonštrukcia vodovodných rozvodov, prebieha na základe dôkladného plánovania. Stavebné práce prebiehajú celoročne (okrem zimných mesiacov) po riadnom vybavení všetkých povolení. Postupne sa menia najviac poruchové a najstaršie úseky vodovodnej siete.
V rámci rekonštrukcie električkových tratí prebieha výmena všetkých vodovodných a ochrana, resp. výmena kanalizačných potrubí, ktoré križujú trať alebo zasahujú do dotknutého územia rekonštrukcie.
Poruchy
„Keďže Východoslovenská vodárenská spoločnosť, a. s. závod Košice má v správe približne 1173 km vodovodnej siete v meste a okolí, nedajú sa vylúčiť ani rôzne poruchy a problémy. Hospodárske stredisko porúch odstraňuje denne tri až päť novo nahlásených porúch, čo je pri celkovej dĺžke rozvodnej siete bežné množstvo. Samozrejme, úseky vodovodného potrubia, ktoré sú najviac poruchové, a taktiež úseky, kde sa nachádzajú najstaršie potrubia, sú postupne rekonštruované,“ dodala na záver Adriana Marušinová, PR zástupkyňa Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti z agentúry Penelopa.
Foto: Veronika Janušková
Odporúčané články
Každoročne vznikne na Slovensku približne 200 požiarov spôsobených nepozornosťou pri varení alebo zlým technickým stavom kuchynských spotrebičov. K 31. októbru tohto roku evidovali hasiči už 147 takýchto udalostí, pričom v desiatich percentách prípadov došlo aj k zraneniu.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.