Váš osobný údaj (e-mail) bude spracovaný podľa zásad ochrany osobných údajov, ktoré vychádzajú zo slovenskej a európskej legislatívy. Stlačením tlačidla dávate súhlas so spracovaním pre zasielanie našich e-mailových noviniek (nové články, reklamné správy) po dobu max. 5 rokov. Svoj súhlas môžete kedykoľvek zrušiť cez tlačidlo “odhlásiť sa z newslettra” v každom e-maile.
Kôpor je bylina vysoká až 75 cm a kvitnúca nažlto. Už v Novom zákone sa odporúčala na bolesti hlavy a rozširovanie ciev.
Kôpor je bylina vysoká až 75 cm a kvitnúca nažlto. Už v Novom zákone sa odporúčala na bolesti hlavy a rozširovanie ciev. Rímski gladiátori si ním pred zápasom natierali ruky a nohy na posilnenie svalov. Kôprom sa neskôr posilňovali aj atléti.
Kôpor sa používa do polievok, omáčok, zemiakových šalátov, pomazánok a pod. Ľudia zvykli využívať v kuchyni iba jeho kvety a listy, ale rovnako vynikajúce sú aj semienka.
Odkiaľ pochádza
Slovo kôpor, v originále „dilla“, pochádza zo Škandinávie a znamená „upokojujúci“. Kôpor je doma v južnom Rusku, západnej Afrike, ale aj v Stredomorí. Je to odpradávna dôležitá bylina používaná na varenie a liečenie. Spomína sa aj v Biblii a tiež v egyptských hieroglyfoch. Populárny bol v antickom Ríme i Grécku, kde bol pre svoje rozličné liečiteľské vlastnosti znamením bohatstva. Hippokrates ho popísal ako liečivo na čistenie ústnej dutiny a opražené semienka slúžili na liečenie rán pre vojakov.
Na čo je vhodný
Podporuje tvorbu mlieka u dojčiacich matiek, tvorbu žalúdočných štiav, ale aj tíši kašeľ. Pomáha pri poruchách tráviaceho traktu, zvyšuje chuť do jedla. Kôpor obsahuje dva liečebné komponenty: monoterpény, ktoré aktivujú enzýmy, a flavonoidy, ktoré pomáhajú regenerovať a spevňovať cievy. Olej z kôprových semien má antibakteriálne účinky podobné cesnaku. Vňať má zase vďaka obsahu vápnika dobrý vplyv na pevnosť kostí. Tiež je dobrým zdrojom vlákniny, čo podporuje dobrú funkciu čriev. Žuvanie semien kôpru sa odporúča pri čkaní.
V kuchyni
Kôpor je potrebné v kuchyni používať opatrne, pretože vo väčšom množstve dodáva jedlu trpkú až horkastú chuť. Ak pripravujeme omáčku, pridávame ho až nakoniec, to úplne stačí na to, aby do nej prenikla jeho korenená vôňa. Pre jeho silnú arómu ho skladujte v dobre uzatvorených nádobách. Veľmi často sa používa pri nakladaní zeleniny, ako napríklad čalamády, kapusty, uhoriek a pod. Ocot ochutený kôprom je známy už storočia, využíva sa pri nakladaní rýb či pri varení jedál z jedného hrnca. Tiež pri príprave slaných koláčov, chleba (špeciálne žitného, kde sa kombinuje s rascou).
Výborne chutí s kyslou smotanou alebo jogurtom na prípravu dipov a šalátov. Posekanú vňať môžete pridať na údeného lososa, pstruha, krevety, varené vajcia, strúhanú uhorku, varenú zelenú fazuľku, karfiol či kvaku.
Najlepší je čerstvý
Ak si máte možnosť vybrať, vždy dajte prednosť čerstvému kôpru pred sušeným. Lístky by mali byť akoby nadýchané a pekne zelené. Vetvičky kôpru uchovávajte zabalené vo vlhkej papierovej utierke. Takto vydrží v chladničke 7–10 dní. Pri kúpe sušeného kôpru je najlepší ten z domácej produkcie. V lete si ho môžete z čerstvej úrody usušiť aj sami. Sušený skladujte v uzavretej nádobe na chladnom mieste maximálne 6 mesiacov.
Losos s kôprovou omáčkou
Potrebujeme:
600 g filet z lososa s kožou,
maslo,
1 lyžičku nadrobno rozdrveného anízu,
100 ml kyslej smotany,
1 zväzok kôpru,
1 lyžičku plnotučnej horčice,
200 ml šľahačkovej smotany,
soľ,
mleté čierne korenie
Postup: Kôpor umyjeme, osušíme a nasekáme najemno. Šľahačkovú smotanu vyšľaháme do polotuha. Lososa umyjeme, osolíme, okoreníme. Na panvici rozpustíme trochu masla, položíme naň lososa kožou dole a pečieme, kým nebude zlatistá. Potom filety otočíme a opečieme aj z druhej strany asi tri minúty. Lososa vyberieme z panvice a odložíme na teplé miesto. Na maslo, ktoré zostalo v panvici, dáme rozdrvený aníz a krátko opečieme. Pridáme kyslú smotanu a varíme spolu s anízom asi 1 minútu. Nakoniec do panvice dáme posekaný kôpor, horčicu, soľ, korenie a zľahka vyšľahanú smotanu. Lososa podávame preliateho kôprovou omáčkou.
Pivovarský guláš patrí medzi najobľúbenejšie jedlá, ktoré spájajú silnú chuť hovädzieho mäsa, karamelizovanej cibule a výrazného vývaru. Vďaka pivu získava jemnú horkasto-sladkú arómu a plnšiu chuť, ktorá sa počas pomalého dusenia dokonale prepojí.
Špenát s volským okom a zemiakmi patrí medzi klasické, rýchle a výživné jedlá slovenskej kuchyne. Spojenie krémového špenátu, jemných varených zemiakov a čerstvo pripraveného volského oka vytvára jednoduchý, no mimoriadne chutný obed či večeru. Tento recept je nenáročný na prípravu, vyžaduje iba bežné suroviny a zvládnete ho pripraviť aj počas rušného dňa.
Čaj môžeme vnímať ako druhý najobľúbenejší nápoj po káve. Tento nápoj vie zahriať počas studených dní, uvoľniť telo, ale aj zlepšiť náladu. Existuje niekoľko stoviek druhov čaju, pričom mnohé z nich sa v domácnostiach používajú ako prírodné liečivá.