Všetko, čo ste chceli vedieť o melóne
Leto bez melónov si mnohí z nás ani nedokážu predstaviť. Jeho sladkastá a osviežujúca chuť nám v tomto ročnom období dokáže rýchlo a účinne zahasiť smäd. Možno aj preto sa 3. augusta oslavuje Svetový deň tejto superpotraviny. Viete aké vitamíny obsahuje, prečo je pre náš organizmus taký prospešný a odkiaľ pochádza? Prezradíme vám.
Melón ako veľké jablko
Vedeli ste, že melón sa začal pestovať pred vyše 4000 rokmi? Doviezli ho z ďalekej Ázie do Talianska. Práve v tejto krajine ako prvej v celej Európe sa objavili prvé zmienky o jeho výskyte. Pri odkrývaní bájnych Pompejí sa našli nástenné kresby, ktoré svedčia o tom, že už v dávnej minulosti Európania melón poznali a s chuťou ho konzumovali. Dnes je rozšírený po celom svete. V Turecku a v Grécku sa dokonca stal národným ovocím. Jeho názov pochádza z gréckeho slova melopepon, čo v preklade znamená veľké jablko.
Ovocie, ktoré je zeleninou
Aj keď je táto pochúťka známa ako ovocie, skutočnosť je iná. Melón je zelenina, ktorá sa zaraďuje do čeľade tekvicovitých, podobne ako napríklad uhorky či cuketa. Melóny delíme do dvoch skupín. Vodné s červenou dužinou a cukrové s bielou, žltou, či oranžovou dužinou. Vodové melóny sa skladajú z dvoch zložiek: vody, ktorá tvorí 90 % objemu a cukru (fruktóza – ovocný cukor), ktorý dodáva melónu sladkastú chuť a nášmu organizmu zas energiu.
Vodový melón: Bohatý na vitamíny
Oficiálny názov vodového melónu je dyňa červená, ktorá má široké zastúpenie vitamínov. Obsahuje betakarotén či vitamín B6, ktorý pôsobí preventívne voči vzniku šedého zákalu. Jeho súčasťou je aj vitamín C, ktorý povzbudzuje našu imunitu, znižuje riziko rakoviny a obraňuje nás proti nachladeniu a chrípke. Konzumáciou tejto sladkastej lahôdky si doplníte aj množstvo chýbajúcich minerálov v tele. Najväčšie zastúpenie má draslík, vápnik, horčík, mangán a fosfor.
Cukrový melón: 3-krát viac draslíka
Cukrový melón, teda žltá dyňa, sa líši od červeného melónu nielen svojou farbou a menším tvarom, ale aj chuťou. Podobne ako vodový melón obsahuje približne 85 % až 90 % vody, čím je vhodnou potravinou k redukcii hmotnosti. Okrem toho, že v letné dni osvieži, obsahuje aj vitamíny A, B, C a K. Na rozdiel od jej červeného ,,brata“ je trikrát viac bohatší na draslík.
Superpotravina, ktorá vás zbaví stresu
Melón je superpotravinou, ktorá napomáha pri chudnutí a zbavuje stresu. Jeho konzumáciou sa znižuje pocit nervozity a je výborným pomocníkom pri poruchách spánku a častému budeniu sa. Melón obsahuje aj vlákninu, ktorá pozitívne pôsobí pri činnosti čriev. Melón hydratuje našu pokožku, zvyšuje regeneráciu organizmu a potláča príznaky úpalu. Okrem toho prispieva k tvorbe kolegénu. Naše vlasy tak budú pevnejšie a zdravšie. Znižuje vysoký krvný tlak a riziko srdcových ochorení. Dôvodov, prečo siahnuť po melóne, je teda dosť na to, aby sme zašli do obchodu a túto superpotravinu, čo najrýchlejšie začali konzumovať.
S melónom spálite kilá
O melónovej diéte ste už určite počuli. Letné mesiace sú tým najvhodnejším obdobím, kedy ju môžete vyskúšať. Vďaka spomínanému vysokému obsahu vody pôsobí močopudne a odvodňuje. Pre správne vyčistenie obličiek si môžete urobiť jednodňovú melónovú kúru. Z organizmu sa tak vyplavia škodlivé látky a vďaka vláknine bude spaľovanie tukov efektívnejšie.
Ktorý melón je ten pravý?
Najľahšou a najúčinnejšou metódou, ako si vybrať dobrý melón, je priložiť k nemu ucho a zaťukať naň. Ak začujete zvonivý zvuk, melón je určite správne vyzretý. Cukrové melóny je dobre vyberať aj podľa ďalšieho zmyslu – čuchu. Sladkastá vôňa vám zaručí šťavnatosť tejto letnej pochúťky. Nezabudnite, že by nemal byť príliš tvrdý. Ďalšou možnosťou je dať si ho rozrezať, a tak jeho zrelosť môžete preskúmať aj vizuálne.
6 druhov melóna
Cantaloupe: žltá dužina s vráskavým povrchom a chuťou po mangu zmiešanom s ananásom.
Galia: melón menšieho tvaru ako jablko s chuťou pripomínajúcou dozreté nektarinky, dužina je mäkká a jemná, kôra je zafarbená dožlta s jemnými ryhami.
Charentais: marhuľová dužina so svetlozelenou šupkou. Chuťou pripomína papáju s ananásom.
Honeydew: žltá kôra so zelenkastou dužinou.
Bailan: svetložltá šupka s dužinou zafarbenou dozelena. Typická je jeho výrazná sladká chuť.
Piel de Sapo: má oválny tvar so žltozelenou šupkou so zelenými pruhmi. Dužina je bieložltá.
Odporúčané články
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Každoročne vznikne na Slovensku približne 200 požiarov spôsobených nepozornosťou pri varení alebo zlým technickým stavom kuchynských spotrebičov. K 31. októbru tohto roku evidovali hasiči už 147 takýchto udalostí, pričom v desiatich percentách prípadov došlo aj k zraneniu.
Tento recept ponúka chutný a zdravý spôsob, ako pripraviť papriky so sviežou plnkou z bulguru, fety a aromatických byliniek. Skvelá voľba pre ľahší obed alebo večeru.