Vychutnajte si supermesiac, naši predkovia ho videli pred 150 rokmi!
Dnes po západe Slnka môžete na oblohe zazrieť supermesiac. Naposledy ho naši predkovia mohli zočiť pred 150 rokmi.
Kráčate unavený z práce, hlavu ledva vládzete dvihnúť od chodníka. Oči vás bolia od nekonečného hľadenia do monitora vášho počítača. Ak ste workoholik a z práce sa vraciate o čosi neskôr, v týchto dňoch máte šťastie!
Ak dvihnete predsa len hlavu, lebo si potrebujete napraviť krčnú chrbticu, pri jasnej oblohe zaostrite (vlastne, ani to nebudete musieť) na jedinečný mesiac. Vyrazí vám dych jeho krása, veľkoleposť a magickosť.
[ad][/ad]V januári je to už po druhýkrát, čo sa nám na oblohe črtá tento jedinečný úkaz. Najkrajšia fáza mesiaca vyzerá dobre sama o sebe, ako sa však úkaz, ktorý vytvoril jedinečné divadlo naposledy pred 150 rokmi, podarilo zachytiť fotografom v rôznych krajinách sveta?

Supermesiac vychádza nad pagodou Uppatasanti v mjanmarskom meste NNepjito. Foto: TASR





Supermesiac nad Bránou slobody v olympijskom parku v Soule. Foto: TASR

(SŠ)
Odporúčané články
Pripravte si tradičné slovenské jedlo, ktoré nechýba na žiadnom vianočnom stole ani v nedeľnom obedovom menu. Krok za krokom vám ukážeme, ako dosiahnuť dokonalý vyprážaný bravčový rezeň so studeným zemiakovým šalátom, ktorý chutí presne tak, ako si ho pamätáte z detstva.
Pýtali sme sa Košičanov, ako si predstavujú svoju štedrovečernú večeru. Dali sme im na výber medzi rezňom a rybou. Väčšina sa prikláňala k rezňu a jeden manželský pár bude mať na stole dokonca hneď všetko, aj vyprážané rezne aj rybu, aby si každý prišiel na svoje. Ako je to u vás doma?
Špenát s volským okom a zemiakmi patrí medzi klasické, rýchle a výživné jedlá slovenskej kuchyne. Spojenie krémového špenátu, jemných varených zemiakov a čerstvo pripraveného volského oka vytvára jednoduchý, no mimoriadne chutný obed či večeru. Tento recept je nenáročný na prípravu, vyžaduje iba bežné suroviny a zvládnete ho pripraviť aj počas rušného dňa.