Vysoká pec č. 1 v Košiciach oslavuje päťdesiatku
Od zafúkania vysokej pece č. 1 a prvého odpichu uplynulo 50 rokov. Historická chvíľa sa udiala 1. júna 1965 o 21. hodine a 30. minúte. Pec, ktorá dostala názov Vysoká pec 20. výročia oslobodenia ČSSR, slávnostne zapálil minister hutného priemyslu a rudných baní Josef Krejčí fakľou so symbolickým ohňom privezeným z vysokých pecí v Tisovci a zo Severomoravského kraja. Fakľu mu odovzdali podnikový riaditeľ VSŽ Jaroslav Knížka a vedúci oblasti vysoké pece Stanislav Zeť.
O dva roky neskôr, v roku 1967, uviedli košickí hutníci do prevádzky vysokú pec č. 2 a o ďalšie dva roky, v roku 1969, aj vysokú pec č. 3. Za 50 rokov pretieklo cez odpichové otvory troch vysokých pecí bezmála 150 miliónov ton surového železa.
„Počas uplynulých piatich desaťročí prešiel závod mnohými zmenami,“ hovorí súčasný riaditeľ divízneho závodu Vysoké pece Marek Jenčo. „Či už ide o samotné technologické zariadenie vysokých pecí, konštrukčné a modernizačné zmeny, postupné zvyšovanie objemu pecí, inštaláciu nových moderných technológií alebo riadiacich systémov. Po vstupe spoločnosti U. S. Steel v novembri 2000 sa postupne zvyšovala produktivita práce. Naša filozofia sa uberá hlavne cestou bezpečnosti, ktorá je neoddeliteľnou a hlavnou myšlienkou fungovania závodu. Zavedením úsporných a bezpečnostných školení a programov sme dosiahli vynikajúce výsledky. Divízny závod patrí k lídrom podniku nielen v segmente Európa, ale aj v celej korporácii United States Steel, na čom má leví podiel najmä postupný vývoj riadenia technológie, modernizácie technologického zariadenia v prevádzkach Príprava výroby a Výroba surového železa, ako aj ostatných kooperujúcich úsekoch. Samozrejme, nesmieme zabudnúť na zamestnancov a spolupracovníkov. Na tých, ktorí pred päťdesiatimi rokmi položili základy závodu, ale aj ich nasledovníkov, ktorí zabezpečovali a zabezpečujú jeho hladký chod.“
Osadenstvo vysokopecného závodu si jubileum pripomína v týchto dňoch viacerými podujatiami. V stredu 27. mája to bolo stretnutie manažmentu s bývalými riaditeľmi divízneho závodu. Zajtra, v piatok 5. júna, sa zídu bývalí zamestnanci – dôchodcovia. V utorok 16. júna vyvrcholia oslavy 50. výročia začatia výroby surového železa v košických železiarňach stretnutím zamestnancov v Štátnom divadle Košice.
:IVETA FIALOVÁ
Foto: archív
Odporúčané články
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Tento recept ponúka chutný a zdravý spôsob, ako pripraviť papriky so sviežou plnkou z bulguru, fety a aromatických byliniek. Skvelá voľba pre ľahší obed alebo večeru.