Záhada jednej tabule
Na budove na ul. Protifašistických bojovníkov č. 5 bola kedysi umiestnená pamätná tabuľa venovaná profesorovi Jánovi Hovorkovi.
J. Hovorka bol okrem iného zakladateľom parazitologického ústavu Slovenskej akadémie vied v Košiciach a od roku 1953 aj jeho riaditeľom, členom prípravného výboru založenia Vysokej školy veterinárskej v Košiciach a jej prvým rektorom.
Budovu pred nejakým časom zrekonštruovali. Pamätná tabuľa sa však na svoje miesto už nevrátila, hoci tam bola osadená ešte v roku 2004.
Keď sme sa vo februári pýtali magistrátu, kde by sa mohla tabuľa, ktorá je majetkom mesta, nachádzať, z komunikačného oddelenia sme dostali odpoveď, že je uložená v byte jedného pána, ktorý v dome býva. Pátrali sme preto ďalej. Otázku sme položili pri jednom z rozhovorov aj priamo primátorovi mesta Jaroslavovi Polačekovi (nezávislý).
„Nemôžem vedieť o každej tabuli v meste. Pošlite novinársky podnet na môj e-mail a rád sa mu povenujem. Požiadam mestskú políciu alebo aj pracovníka z archívu, aby zistili, čo sa s tabuľou stalo.“
Na podnet zaslaný začiatkom apríla sme však odpoveď nedostali.
[ad][/ad]Odporúčané články
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.