Archeológovia objavili pravdepodobne najstarší známy pivovar
Americkí a egyptskí archeológovia objavili na jednom z najvýznamnejších archeologických nálezísk v Egypte pravdepodobne najstarší známy pivovar na svete. Informovala o tom v sobotu agentúra AP.
[ad][/ad]Generálny tajomník egyptského ministerstva pre pamiatky Mustafa Wazírí uviedol, že pivovar našli na nálezisku Abydos – starovekom pohrebisku v púšti západne od rieky Níl, približne 450 kilometrov od Káhiry.
Podľa Wazírího pivovar pochádza z čias faraóna Narmera, ktorý zjednotil Horný a Dolný Egypt v jeden štát na začiatku 1. kráľovskej dynastie (3150 – 2613 pred n. l). Nález pozostáva z ôsmich jednotiek, ktoré dosahujú 20 metrov na dĺžku a 2,5 metra na šírku. Každá z jednotiek obsahuje 40 keramický mís v dvoch radoch, ktoré sa používali na rozohriatie zmesi zŕn a vody.
[ad2][/ad2]Americký vedec z New York University Matthew Adams, ktorý je spoluvedúcim egypstsko-americkej misie, sa domnieva, že v pivovare vyrábali pivo pre kráľovské rituály. Archeológovia v minulosti objavili dôkazy o tom, že starovekí Egypťania používali pivo pri obetných obradoch.
(KMK)
[ad2][/ad2]
Odporúčané články
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.
Tento recept ponúka chutný a zdravý spôsob, ako pripraviť papriky so sviežou plnkou z bulguru, fety a aromatických byliniek. Skvelá voľba pre ľahší obed alebo večeru.