Botanická záhrada UPJŠ v Košiciach rozbieha na začiatku roka tradičné i menej známe aktivity
V Botanickej záhrade UPJŠ v Košiciach sú pre návštevníkov aj v roku 2017 pripravené mnohé tematické výstavy a zaujímavé aktivity. Prvou výstavou, ktorá začne už 24. februára 2017 budú znova, po dvojročnej prestávke, Orchidey – skvosty v ríši rastlín.
„Príprava tejto výstavy je veľmi náročná a vyžaduje si aj úpravu niektorých expozičných skleníkov. Preto chceme poprosiť návštevníkov o porozumenie, že od 17. februára až do 23. februára 2017 budú expozičné skleníky z dôvodu prípravy výstavy uzatvorené,“ vysvetľuje doc. RNDr. Sergej Mochnacký, CSc., riaditeľ Botanickej záhrady UPJŠ v Košiciach.
Ešte predtým pozývame záujemcov na Stretnutie začínajúcich včelárov, ktoré sa pod patronátom botanickej záhrady organizuje od roku 2012. Stretnutia sa uskutočnia 4. a 11. februára 2017, v čase od 9:00 do 11:00 hod., v priestoroch Botanickej záhrady UPJŠ v Košiciach na Mánesovej 23 a vstup pre záujemcov na tieto stretnutia je voľný.
„V areáli Botanickej záhrady UPJŠ v Košiciach je už dlhodobo podporovaný chov včiel. Po iniciovaní a úspešnom priebehu včelárskej výstavy v roku 2012 sa spolupráca so včelármi utvrdila a ostatný, piaty ročník tejto výstavy úspešne prebehol na konci roka 2016. V areáli botanickej záhrady bol vybudovaný včelársky náučný chodník, ktorý slúži návštevníkom nepretržite počas celého roka. Okrem toho, sa pred šiestimi rokmi zrodila aj myšlienka Krúžku včelárov.
Počiatočný zámer venovať pozornosť deťom a mladým ľuďom sa postupne spontánne rozšíril na všetky vekové kategórie a v súčasnosti zaznamenávame účasť záujemcov o poradenstvo v otázkach včelárstva vo vekovej kategórii od 10 do 75 rokov“, informuje doc. RNDr. Sergej Mochnacký, CSc. Tieto stretnutia povedie dlhoročný a skúsený včelár, PhDr. Imrich Ilenin, ktorý je pedagogickým garantom včelárskych aktivít v botanickej záhrade.
(UPJŠ)
Foto: UPJŠ
Odporúčané články
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Tento recept ponúka chutný a zdravý spôsob, ako pripraviť papriky so sviežou plnkou z bulguru, fety a aromatických byliniek. Skvelá voľba pre ľahší obed alebo večeru.