Cestovateľské kino Vás zasvätí do tajov Japonska
Máloktorá krajina vyvoláva toľko asociácií ako Japonsko, málokde možno nájsť pokope toľko paradoxov ako v krajine vychádzajúceho Slnka. O tom, aké prekvapenia ukrýva táto ostrovná civilizácia porozpráva v stredu 21. decembra v Kine Úsmev Cestovateľské kino cestovateľka Katarína Lišková.
,,Každý určite vie, že Japonsko je ostrovná krajina a pre mňa majú ostrovy špeciálne čaro. Zvyčajne sú jedinečné a to sa v dnešnom globalizovanom svete cení. Japonsko nie je výnimka. Napriek svojmu pretechnizovanému obrazu má hlboko zakorenené tradície, ktoré si ľudia chránia a cenia. Sú si vedomí, že sú iní a sú na to skromne hrdí. A to je fascinujúce,” hovorí Katka Lišková, pre ktorú bol pri prvej návšteve najväčší šok, že veci môžu fungovať. Keď sa nastavia pravidlá, ktoré všetci akceptujú, tak to funguje takpovediac na sekundu presne.
,,Na každom kroku tu človeka čakajú aj prekvapenia. Už od momentu, keď človek pristane na letisku a pri vstupných formulároch ho čakajú rôzne dioptrické okuliare na zapožičanie, ak by si náhodou tie svoje zabudol. Alebo v lese nájdete pri informačných tabuliach ventilátory, aby ste sa osviežili, pokým si čítate o flóre a faune nachádzajúcej sa okolo vás. Alebo na staniciach majú na zemi namaľovanými značkami vyznačené, kde sa postaviť, aby ste nezavadzali vystupujúcim, takže preprava môže prebiehať čo možno najefektívnejšie, “ približuje Lišková, ktorá sa počas prednášky Cestovateľského kina zameria na kuriozity, ktoré sú pre Japonsko typické, ale aj na tie menej známe.
Katarína Lišková je rodáčka z Nitry, ktorá vyštudovala vysokú školu v Španielsku. K cestovaniu sa dostala s pracovnou ponukou v Indii. Po roku sa jej cesty odtiaľ rozbehli po svete. Takmer desať rokov strávila medzi Kubou a Mexikom a ďalšími latinskoamerickými krajinami. Okrem toho cestuje do ďalších zemí, najviac do Japonska, na Madagaskar, do Singapuru, Thajska či JAR.
(RED)
Foto: Shizuo Kambayashi
Odporúčané články
Vianočná kapustnica patrí k neodmysliteľným pokrmom štedrovečerného stola a v mnohých domácnostiach sa dedí z generácie na generáciu. Spojenie kyslej kapusty, údeného mäsa, húb a korenín vytvára výraznú chuť, ktorá je typická pre slovenské Vianoce. Prinášame osvedčený recept v novinovom spracovaní, ktorý počíta s klasickými surovinami aj tradičným postupom prípravy. Polievka chutí najlepšie po odstátí a je vhodná na prípravu aj deň vopred.
Ryžový nákyp so slivkovým lekvárom patrí k tradičným sladkým jedlám, ktoré voňajú detstvom a domácou pohodou. Jemná ryžová hmota, našľahaná s vajíčkami, sa v rúre spája so šťavnatou vrstvou lekváru a vytvára sýty dezert či sladký obed, ktorý zasýti aj poteší.
Špenát s volským okom a zemiakmi patrí medzi klasické, rýchle a výživné jedlá slovenskej kuchyne. Spojenie krémového špenátu, jemných varených zemiakov a čerstvo pripraveného volského oka vytvára jednoduchý, no mimoriadne chutný obed či večeru. Tento recept je nenáročný na prípravu, vyžaduje iba bežné suroviny a zvládnete ho pripraviť aj počas rušného dňa.