Darovať krv na javisku? V Košiciach bežná vec!
V rámci šiesteho ročníka Divadelnej kvapky krvi dnes sympatizanti divadla i herci darovali krv v priestoroch Malej scény Štátneho divadla (ŠD) Košice.
Odber organizátori pripravili pri príležitosti dnešného Svetového dňa divadla. “Sme veľmi radi, že tu máme mnoho darcov krvi. Je to už šiesty ročník a pravidelne ide o jeden z najväčších mobilných odberov krvi v Košiciach. Vždy od 8.00 do 12.00 h prichádzajú jednak pracovníci divadla, to znamená herci, herečky, ale aj návštevníci, ktorí môžu darovať krv v netradičných priestoroch,” povedal pre TASR predseda občianskeho združenia Košické divadlo František Ténai.
Podľa jeho slov to nie sterilné nemocničné prostredie, ale divadelné, ktoré ľudia poznajú a je o niečo príjemnejšie. “Tiež je veľmi zaujímavé, keď vedľa vás leží herec alebo herečka a dáva krv. Je to troška aj zážitok pre každého, pretože kreslá sú na javisku, to znamená, každý si môže aspoň chvíľu zahrať a súčasne aj darovať to najvzácnejšie, čo máme – krv,” doplnil Ténai.
Pravidelne sa na Divadelnej kvapky krvi zúčastňuje v priemere okolo 70 darcov, 15 až 20 z nich sú podľa Ténaia zamestnanci divadla vrátane hercov.
Choreografka, ktorá hosťuje v ŠD Košice Ivana Kučerová sa darkyňou stala vo svojich 18 rokoch, dnes však prišla po dlhšom období. “Je to pre mňa zábavné, lebo to vyzerá ako inscenácia, že nás tu sajú. Páči sa mi, že sa divadlo snaží pomáhať ľuďom aj takto fyzicky, nielen duševne,” povedala.
“Možno to vyzerá tak trocha divadelne. Vidím, že aj v sále sa ľudia pozerajú na tých, ktorí krv darujú a je to možnože taká iná, výnimočnejšia situácia a prinúti to aj ľudí z ulice prísť do divadla aj pri inej príležitosti, nielen sa pozrieť na predstavenie,” dodal riaditeľ Činohry ŠD Košice Milan Antol.
(TASR)
Foto: Ivan Fleischer
Odporúčané články
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.