Darovať krv na javisku? V Košiciach bežná vec!
V rámci šiesteho ročníka Divadelnej kvapky krvi dnes sympatizanti divadla i herci darovali krv v priestoroch Malej scény Štátneho divadla (ŠD) Košice.
Odber organizátori pripravili pri príležitosti dnešného Svetového dňa divadla. “Sme veľmi radi, že tu máme mnoho darcov krvi. Je to už šiesty ročník a pravidelne ide o jeden z najväčších mobilných odberov krvi v Košiciach. Vždy od 8.00 do 12.00 h prichádzajú jednak pracovníci divadla, to znamená herci, herečky, ale aj návštevníci, ktorí môžu darovať krv v netradičných priestoroch,” povedal pre TASR predseda občianskeho združenia Košické divadlo František Ténai.
Podľa jeho slov to nie sterilné nemocničné prostredie, ale divadelné, ktoré ľudia poznajú a je o niečo príjemnejšie. “Tiež je veľmi zaujímavé, keď vedľa vás leží herec alebo herečka a dáva krv. Je to troška aj zážitok pre každého, pretože kreslá sú na javisku, to znamená, každý si môže aspoň chvíľu zahrať a súčasne aj darovať to najvzácnejšie, čo máme – krv,” doplnil Ténai.
Pravidelne sa na Divadelnej kvapky krvi zúčastňuje v priemere okolo 70 darcov, 15 až 20 z nich sú podľa Ténaia zamestnanci divadla vrátane hercov.
Choreografka, ktorá hosťuje v ŠD Košice Ivana Kučerová sa darkyňou stala vo svojich 18 rokoch, dnes však prišla po dlhšom období. “Je to pre mňa zábavné, lebo to vyzerá ako inscenácia, že nás tu sajú. Páči sa mi, že sa divadlo snaží pomáhať ľuďom aj takto fyzicky, nielen duševne,” povedala.
“Možno to vyzerá tak trocha divadelne. Vidím, že aj v sále sa ľudia pozerajú na tých, ktorí krv darujú a je to možnože taká iná, výnimočnejšia situácia a prinúti to aj ľudí z ulice prísť do divadla aj pri inej príležitosti, nielen sa pozrieť na predstavenie,” dodal riaditeľ Činohry ŠD Košice Milan Antol.
(TASR)
Foto: Ivan Fleischer
Odporúčané články
Pripravte si tradičné slovenské jedlo, ktoré nechýba na žiadnom vianočnom stole ani v nedeľnom obedovom menu. Krok za krokom vám ukážeme, ako dosiahnuť dokonalý vyprážaný bravčový rezeň so studeným zemiakovým šalátom, ktorý chutí presne tak, ako si ho pamätáte z detstva.
Čaj môžeme vnímať ako druhý najobľúbenejší nápoj po káve. Tento nápoj vie zahriať počas studených dní, uvoľniť telo, ale aj zlepšiť náladu. Existuje niekoľko stoviek druhov čaju, pričom mnohé z nich sa v domácnostiach používajú ako prírodné liečivá.
Špenát s volským okom a zemiakmi patrí medzi klasické, rýchle a výživné jedlá slovenskej kuchyne. Spojenie krémového špenátu, jemných varených zemiakov a čerstvo pripraveného volského oka vytvára jednoduchý, no mimoriadne chutný obed či večeru. Tento recept je nenáročný na prípravu, vyžaduje iba bežné suroviny a zvládnete ho pripraviť aj počas rušného dňa.