Káva na jedenie bodovala na celoslovenskom veľtrhu
22. ročík podujatia pod názvom JA Veľtrh podnikateľských talentov 2017 včera ocenil najlepšie firmy, na ktorých sa prezentovali stredoškoláci z celého Slovenska. Porotu najviac očarili študenti z Gymnázia Poštová so svojou kávovou zmesou na jedenie. Podujatie sa konalo v Optime pod záštitou prezidenta Andreja Kisku
Košickí gymnazisti vynikli zo 48 JA Firiem, v ktorých sa prezentovalo takmer 250 študentov. Na veľtrhu prezentovali celoročné výsledky práce. Priazeň poroty sa snažili získať so svojimi podnikateľskými zručnosťami. Podujatie každoročne organizuje nezisková vzdelávacia organizácia JA Slovensko.
Zabojujú o Brusel
Odborná porota zložená z partnerov a podporovateľov veľtrhu udelila ocenenia v piatich hlavných kategóriách a dve výberové ocenenia. Najlepšiu študentskú firmu si vyberali aj študenti v rámci študentskej poroty. Osem tímov zároveň postúpilo do slovenského finále, ktoré sa bude konať v máji v Bratislave. Jeden víťaz napokon získa miestenku na medzinárodné finále Company z the Year Competition v Bruseli.
Najviac ocenení na súťaži získala JA Firma Assum z Gymnázia Poštová. Vymysleli kávovú zmes na jedenie, ktorá šetrí čas, financie a dodá energiu. Inšpirovali ich ľudia, ktorí nemajú čas vypiť si kávu a potrebujú rýchlo dodať kofeín. Produkt si žiaci vyrábajú sami. Predávajú ich na internetovej stránke študentskej firmy a vo vybraných košických kaviarniach.
Pozbierali najviac ocenení
Firma košických stredoškolákov sa umiestnila v kategóriách ako manažérsky tím, marketingová prezentácia, úžitkový produkt a vynikali aj v digitálnom marketingu. Hoci sa na veľtrhu so svojimi nápadmi predstavilo ďalších päť košických škôl, lístok na postup získala len firma na jedlú kávu.
Podľa prezidenta študentskej firmy Assum Lukáša Tabáka „najväčší počet cien je odzrkadlením snahy a celoročného úsilia, ktoré do tohto projektu vložili”. Na záver poďakoval profesorke za motiváciu, podporu a dôkladnú prípravu študentov. „Som šťastná a hrdá zároveň. V takýchto okamihoch cítim viac ako inokedy, že moja práca má zmysel,” uviedla učiteľka E. Wolfová.
Oľga Točiková
Foto: Archív JA Slovensko
Odporúčané články
Pripravte si tradičné slovenské jedlo, ktoré nechýba na žiadnom vianočnom stole ani v nedeľnom obedovom menu. Krok za krokom vám ukážeme, ako dosiahnuť dokonalý vyprážaný bravčový rezeň so studeným zemiakovým šalátom, ktorý chutí presne tak, ako si ho pamätáte z detstva.
Čaj môžeme vnímať ako druhý najobľúbenejší nápoj po káve. Tento nápoj vie zahriať počas studených dní, uvoľniť telo, ale aj zlepšiť náladu. Existuje niekoľko stoviek druhov čaju, pričom mnohé z nich sa v domácnostiach používajú ako prírodné liečivá.
Špenát s volským okom a zemiakmi patrí medzi klasické, rýchle a výživné jedlá slovenskej kuchyne. Spojenie krémového špenátu, jemných varených zemiakov a čerstvo pripraveného volského oka vytvára jednoduchý, no mimoriadne chutný obed či večeru. Tento recept je nenáročný na prípravu, vyžaduje iba bežné suroviny a zvládnete ho pripraviť aj počas rušného dňa.